Oxstek med rotfruktssauté

0 röster
8
Oxstek med rotfruktssauté
Foto: TV4
8
8 portioner

Du behöver

  • 2 kg oxstek
  • salt och malen vitpeppar
  • 2 msk smör
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • 1 msk tomatpuré
  • 4 dl rött vin
  • 4 dl oxbuljong

Sås:

  • 5 dl buljong från steken
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl

Rotfruktssauté:

  • 250 g kålrot
  • 250 g morot
  • 200 g palsternacka
  • 3 msk smör
  • 1 knippa persilja
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Skala och ansa lök och morot och skär dem i mindre bitar. Gnid in steken med salt och vitpeppar. Bryn steken runt om i en stekgryta. Lägg i lagerblad, timjan, tomatpuré samt lök och morot, spä med vin och buljong och låt steken bräsera 1-1 1/2 timme. Sila buljongen och håll steken varm. Skär upp i tunna skivor.
  2. Sås: Hacka schalottenlöken och fräs i smöret utan att den tar färg. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Koka upp buljongen i en annan kastrull och spä redningen med vätskan, lite i taget. Krydda med salt och peppar. Låt puttra i 10 minuter. Sila såsen.
  3. Grönsaker: Hacka persiljan, inte stjälkarna. Skala, skölj och strimla kålrot, morötter och palsternackor. Fräs rotfruktsstrimlorna i smör, krydda med salt och peppar. Strö över den hackade persiljan och servera rotfrukterna till steken med såsen.
25 februari 2009

Fler goda recept