Oxjärpar

20 röster
4
Oxjärpar
Foto: TV4

Järpar var ursprungligen en imitation av fågeln järpe. Järparna brukade, liksom fågeln, fyllas med en tesked persiljesmör, svamphack, lök, ansjovis eller hackade katrinplommon. Ofta lagades de av kalvfärs, men vanlig blandfärs går utmärkt. Servera järparna med kokt potatis.

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 msk ströbröd
  • 1 msk mjölk
  • 400 g nötfärs
  • 100 g fläskfärs
  • 1 ägg
  • salt
  • peppar
  • smör till stekning
  • 2 dl vispgräde

Till servering:

  • kokt potatis

Gör så här

  1. Blanda ströbröd och mjölk, låt svälla. Blanda det med färsen, rör ner ägg och krydda smeten. Stek en liten provbiff och kontrollera smak och konsistens.
  2. Forma små rulader med en matsked till äggform. Stek ruladerna i smör och låt dem sedan puttra klart i grädde under lock.
24 mars 2009
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept