• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Oxfilé på planka med bearnaisesås

NYHET
oxfile på planka
Foto: TV4

Oxfilé på planka med bearnaisesås

11 steg att laga

22 ingredienser

2,5 h

En lyxig klassiker som passar perfekt som härlig helgmiddag. Oxfilé med spritsad potatis på planka, serveras med hemmagjord bearnaisesås! 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 1 kg oxfilé

Potatismos

  • 1 kg mjölig potatis
  • 3 äggulor
  • 25 g smör
  • salt
  • peppar
  • muskot
  • 1 dl grädde

Tillbehör

  • 8 gröna sparrisar
  • 1 förp bacon
  • 2 tomater
  • 2 msk riven ost

Bearnaisesås

  • 150 g smör
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk dragon
  • 1 knippe persilja
  • 6 vitpepparkorn
  • 4 msk vatten
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 5 äggulor
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm cayennepeppar

Gör så här

  1. Köttet
    Salta och peppra köttet innan du packar in den i vacuumpåse. Lägg sedan oxfilén i sous vide och låt den ligga i 2 timmar på 59 grader.
  2. Ta ut den ur påsen och stek den i smör så den får fin färg innan du skivar upp oxfilén och lägger dem på plankan.
  3. Potatismos
    Skala å koka potatisen. Häll av vattnet och lägg i smöret, äggulorna och grädden.
  4. Vispa sedan ihop det och smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Spritsa det färdiga potatismoset runt om kanten av plankan.
  5. Tillbehör
    Linda baconet runt sparrisen och lägg sedan på plankan.
  6. Dela tomaten och lägg på plankan, riv sedan lite ost över den.
  7. Stoppa sedan in plankan på 225 grader tills moset fått en fin gyllenbrun färg.
  8. Bearnaisesås
    Smält smöret i en kastrull.
  9. Häll sedan vatten och vitvinsvinäger i en kastrull. Skala och hacka schalottenlöken och finhacka den.
  10. Mortla vitpeppar och lägg både pepparn och löken i kastrullen. Koka sedan upp dem så den reducerar till hälften. Sila sedan av innehållet i en kastrull.
  11. Ställ den avsilade såsen i kastrullen i ett vattenbad på ca 50 grader. Häll i äggulorna en i taget och vispa så att det tjocknar. Strila sedan ner smöret sakta och vispa hela tiden. När såsen är tjock ha i dragon, persilja och lite cayennepeppar. Smaka av med salt.