Oxfilé på planka med bearnaisesås

Foto: TV4
Oxfilé på planka med bearnaisesås
22 ingredienser
2,5 h
En lyxig klassiker som passar perfekt som härlig helgmiddag. Oxfilé med spritsad potatis på planka, serveras med hemmagjord bearnaisesås!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 1 kg oxfilé
Potatismos
- 1 kg mjölig potatis
- 3 äggulor
- 25 g smör
- salt
- peppar
- muskot
- 1 dl grädde
Tillbehör
- 8 gröna sparrisar
- 1 förp bacon
- 2 tomater
- 2 msk riven ost
Bearnaisesås
- 150 g smör
- 2 schalottenlökar
- 1 msk dragon
- 1 knippe persilja
- 6 vitpepparkorn
- 4 msk vatten
- 3 msk vitvinsvinäger
- 5 äggulor
- 2 krm salt
- 0,5 krm cayennepeppar
Gör så här
Köttet
- Salta och peppra köttet innan du packar in den i vacuumpåse. Lägg sedan oxfilén i sous vide och låt den ligga i 2 timmar på 59 grader.
- Ta ut den ur påsen och stek den i smör så den får fin färg innan du skivar upp oxfilén och lägger dem på plankan.
Potatismos
- Skala å koka potatisen. Häll av vattnet och lägg i smöret, äggulorna och grädden.
- Vispa sedan ihop det och smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Spritsa det färdiga potatismoset runt om kanten av plankan.
Tillbehör
- Linda baconet runt sparrisen och lägg sedan på plankan.
- Dela tomaten och lägg på plankan, riv sedan lite ost över den.
- Stoppa sedan in plankan på 225 grader tills moset fått en fin gyllenbrun färg.
Bearnaisesås
- Smält smöret i en kastrull.
- Häll sedan vatten och vitvinsvinäger i en kastrull. Skala och hacka schalottenlöken och finhacka den.
- Mortla vitpeppar och lägg både pepparn och löken i kastrullen. Koka sedan upp dem så den reducerar till hälften. Sila sedan av innehållet i en kastrull.
- Ställ den avsilade såsen i kastrullen i ett vattenbad på ca 50 grader. Häll i äggulorna en i taget och vispa så att det tjocknar. Strila sedan ner smöret sakta och vispa hela tiden. När såsen är tjock ha i dragon, persilja och lite cayennepeppar. Smaka av med salt.