Ostgratinerade blåmusslor

Ostgratinerade blåmusslor

15 ingredienser

1 h

Ostgratinerade blåmusslor med örter blir ett gott snacks i höst och vinter.

Ingredienser

portioner

Musslor

  • 2 kg blåmusslor
  • 120 g schalottenlök
  • 20 g vitlök
  • smör
  • dillstjälkar
  • persiljestjälk
  • 600 g torrt vitt vin

Ört- och ostsmör

  • 20 g färsk bladpersilja, finhackad
  • 20 g färsk gräslök, finskuren
  • 10 g färsk dill, finhackad
  • 2 citroner, finrivet skal
  • 6 g vitlök, finhackad
  • 500 g smör, rumstempererat
  • 300 g lagrad ost, riven

Servering

  • surdegsbröd

Gör så här

Musslor

  1. Se till att musslorna är rena och hela.
  2. Fräs finhackad schalottenlök och vitlök i en stor gryta med smör.
  3. Tillsätt dillstjälkar, persiljestjälkar samt vin och låt koka upp.
  4. Lägg i musslorna och koka med lock tills musslorna har öppnat sig.

Ört- och ostsmör

  1. Mixa örter, citronskal och hackad vitlök lätt i en matberedare.
  2. Tillsätt sedan smör samt riven ost och mixa till ett örtsmör.
  3. Lägg upp örtsmöret på spritspåse.

Servering

  1. Lägg upp musselskalen med musslor på en tallrik. Släng de skal som är tomma.
  2. Spritsa sedan örtsmöret på musslorna.
  3. Gratinera musslorna i salamander tills smöret har smält och osten har börjat gratineras.
  4. Servera musslorna med bröd.