Ostfylld tortellini i vitlöksbuljong

Ostfylld tortellini i vitlöksbuljong
Foto: Marion Ringborg
Marion Ringborg - KK 2019
Marion Ringborg - KK 2019

Ostfylld tortellini i vitlöksbuljong

16 ingredienser

1,5 h

Tortellini fylld med ost i färsk vitlöksbuljong serveras med bondbönor, ärter och dragon. Lyxigt god pastarätt att njuta av till helgmiddagen!

Ingredienser

portioner

Pasta

  • 2,5 dl durumvetemjöl
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 3 äggulor
  • 2 ägg

Färsk vitlöksbuljong

  • 4 färska vitlökar
  • 4 dl vitt vin
  • 1 l vatten
  • 20 g timjan
  • salt
  • citron

Ostfyllning

  • 300 g ricotta
  • 200 g svensk hårdost
  • salt

Servering

  • ca 200 g ärtor, lätt kokta
  • ca 200 g bondbönor, lätt kokta
  • dragon (eller basilika eller oregano)

Gör så här

Pasta

  1. Få ut mjölet i hög på till exempel en träbänk. Gör ett hål i mjölhögen så den blir vulkanformad. Knäck i äggen i hålet.
  2. Börja med att vispa med en gaffel, när det börjar likna en blöt deg i mitten kan du börja knåda med händerna. Ju längre du knådar desto mer gluten kommer att slås ut i degen. Ge knådandet minst 10 minuter. Låt degen vila i kylen i ca 2 timmar.
  3. Få ut degen på en bänk och kavla ut den en bit innan den går igenom pastamaskinen. På så sätt undviker du att pastan går sönder i maskinen. Veva pastan till 1,5 mm för tortellini.

Färsk vitlöksbuljong

  1. Koka upp vatten, vitt vin, salt och timjan. Dela vitlöken på längden och lägg ner i den kokande vätskan. Låt koka i ca 15 minuter. Låt sedan stå med lock och dra i ca en timme.
  2. Plocka ur timjankvistarna. Dra vitlöken till små remsor och lägg ner i buljongen igen. Smaka av med några droppar citron och olivolja.

Ostfyllning

  1. Riv ner osten i ricottan. Rör ihop och smaka upp med salt.
  2. Använd en passande stansring för att göra tortellini. Kavla ut all pasta. Stansa ut pastaformarna, lägg en liten klick ostfyllning i mitten av pasta formen. Ca 6 g per tortellini. Pensla ena sidan med vatten och vik ihop till en halvmåne. När du håller halvmånen i handen blöter du ena spetsen med vatten och trycker ihop med den andra spetsen av halvmånen.

Servering

  1. Koka pastan i ca 3 minuter. Servera direkt i den varma buljongen, kokta ärter och bondbönor. Toppa med valfri ört.