Ostfondue, Erik Hammars recept

Ostfondue, Erik Hammars recept
Foto: Erik Hammar
Erik Hammar
Erik Hammar

Ostfondue, Erik Hammars recept

9 ingredienser

30 m

Ostfondue med gruyère, emmentaler, vitt vin och kirsch. Serveras på klassiskt vis med vitt lantbröd och picklade grönsaker.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1,5 msk kirschwasser (alt annat fruktbrännvin)
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 klyfta vitlök
  • 3-4 dl vitt vin
  • 400 g gruyèreost, riven
  • 200 g emmentaler, riven

Tillbehör

  • vitt lantbröd
  • picklade grönsaker (gärna cornichons)
  • chark

Gör så här

  1. Blanda ihop brännvinet med maizenan. Gnid in grytan med vitlöksklyftan (och ta sedan ur den).
  2. Sjud upp det vita vinet på medelvärme i grytan och vänd ner osten. Koka upp under ständig omrörning.
  3. Tillsätt brännvinsblandningen när osten är smält och ta av från värmen. Ställ fram på bordet och låt den stå på fonduegrytans värmefunktion.
  4. Servera med bröd, pickels och kanske lite chark.