Örtfylld röding med färskpotatis

NYHET
Örtfylld röding med färskpotatis
Foto: TV4
Jessie Sommaström KK 2024
Jessie Sommaström KK 2024

Örtfylld röding med färskpotatis

13 ingredienser

1 h

"Sommaren är grillsäsongens höjdpunkt – men ibland regnar det eller så saknar man grillen hemma. Vill du få den härliga grillsmaken rekommenderar jag att lägga rödingen direkt på grillen – det ger en fantastisk sommarkaraktär. Men om vädret inte tillåter eller du saknar grill är det grillade smöret ett utmärkt sätt att ändå få in den rökiga, djupa smaken i rätten, tillsammans med den fräscha sparrisen och färskpotatisen." /Jessie Sommarström

Ingredienser

portioner

Ugnsbakad röding

  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl salt
  • 1 l vatten
  • 1 röding, hel [ca 600 g]
  • 2 citroner
  • 1 kruka färsk dill
  • 1 kruka färsk persilja

Sparris med grillat smör

  • 8 gröna sparrisar
  • 150 g normalsaltat smör (svårt att göra mindre sats men smöret håller sig bra i kyl eller frys)
  • 1 bit glödande grillkol (ej behandlad med tändvätska)
  • 60 g regnbågsrom

Färskpotatis med örter

  • 700 g färskpotatis
  • 8 blad ramslök
  • 8 g gräslök

Gör så här

Ugnsbakad röding

  1. Blanda salt, socker och vatten i en skål tills allt löst sig.
  2. Rimma rödingen i lagen i 20 minuter i kylskåp.
  3. Skölj och torka av fisken.
  4. Fyll fisken med citronskivor, grovhackad dill och persilja (0,5 kruka vardera).
  5. Baka i ugnen på 160 grader i ca 25 minuter tills innertemperaturen är 50 grader vid ryggbenet.
  6. Du kan även lägg rödingen direkt på grillen och grilla tills innertemperaturen når 50 grader vid ryggbenet.
  7. Ta bort skinnet försiktigt innan servering.

Sparris med grillat smör

  1. Ansa sparrisen och blanchera den i saltat vatten tills den är al dente, ca 1 minut (beroende på tjocklek).
  2. Kyl sedan sparrisen snabbt i isvatten.
  3. Skär sparrisen i mindre bitar.
  4. Lägg smöret i en värmetålig kastrull.
  5. Placera den glödande kolbiten i smöret och sätt på ett lock. Låt stå i 15 minuter utomhus (det ryker).
  6. Om smöret smälter under processen så vispa upp det med lite vanligt smör tills det får en tjock och krämig konsistens igen.
  7. Servera det grillade smöret i en skål och toppa med regnbågsrom.

Färskpotatis med örter

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt sedan ånga av.
  2. Vänd runt potatisen med strimlad ramslök, finhackad gräslök och sparrisen.