Örtbakad kyckling med rotsaker
Örtbakad kyckling med rotsaker
15 ingredienser
1.5 h
Stefan bjuder på en middag där allt lagas enkelt i en form. Han marinerar den hela kycklingen i ett smakrikt örtsmör och rostar i ugn tillsammans med potatis, palsternacka, små lökar och mycket mer. En perfekt lyxig vardagsmiddag eller helgmiddag.
Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser
- 1 kyckling (med skinn)
- 1 kruka rosmarin (hälften till kyckling och hälften till fond)
- 1 kruka dragon (hälften till kyckling och hälften till fond)
- 1 kruka persilja (hälften till kyckling och hälften till fond)
- 50 g smör, rumstempererat
- 3 msk dijonsenap
- 2 dl grädde
- 2 klyftor vitlök, skalade och rivna
- 500 g potatis, skrubbade och delade i halvor
- 16 lökar (små eller 4 stora)
- 4 palsternackor, delade i grova bitar
- 8 aprikoser (färska eller torkade)
- 150 g fetaost
- salt
- peppar
Gör så här
- Finhacka hälften av rosmarin, dragon och persilja och vispa ihop smör, örter, dijonsenap och vitlök, salta.
- Gnid in kycklingen med smöret, lägg i plåt tillsammans med palsternacka, potatis och smålök. Ringla över olivolja, salt och peppar och baka i ugnen i 175 grader, ca 1 timme, tills termometern står på 80 grader (inne vid benet).
- Skär aprikos i trevliga bitar och smula fetaosten.
- Ta ut kycklingen, lägg palsternacka, lök och potatis i skål och blanda med aprikoser och smulad fetaost.
- Häll skyn från kycklingformen i kastrull, koka ner och tillsätt lite grädde, dijonsenap, smaka av med salt och peppar.
- Lägg ut grönsaksblandningen på ett stort fat och placera kycklingen ovanpå. Toppa med resterande kryddor.
- Servera direkt.