Örtbakad kyckling med rotsaker

POPULÄRT
Örtbakad kyckling med rotsaker
Foto: TV4
Stefan Ekengren
Stefan Ekengren

Örtbakad kyckling med rotsaker

11

15 ingredienser

1.5 h

Stefan bjuder på en middag där allt lagas enkelt i en form. Han marinerar den hela kycklingen i ett smakrikt örtsmör och rostar i ugn tillsammans med potatis, palsternacka, små lökar och mycket mer. En perfekt lyxig vardagsmiddag eller helgmiddag.

Ingredienser

portioner4
  • 1 kyckling (med skinn)
  • 1 kruka rosmarin (hälften till kyckling och hälften till fond)
  • 1 kruka dragon (hälften till kyckling och hälften till fond)
  • 1 kruka persilja (hälften till kyckling och hälften till fond)
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 3 msk dijonsenap
  • 2 dl grädde
  • 2 klyftor vitlök, skalade och rivna
  • 500 g potatis, skrubbade och delade i halvor
  • 16 lökar (små eller 4 stora)
  • 4 palsternackor, delade i grova bitar
  • 8 aprikoser (färska eller torkade)
  • 150 g fetaost
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Finhacka hälften av rosmarin, dragon och persilja och vispa ihop smör, örter, dijonsenap och vitlök, salta.
  2. Gnid in kycklingen med smöret, lägg i plåt tillsammans med palsternacka, potatis och smålök. Ringla över olivolja, salt och peppar och baka i ugnen i 175 grader, ca 1 timme, tills termometern står på 80 grader (inne vid benet).
  3. Skär aprikos i trevliga bitar och smula fetaosten.
  4. Ta ut kycklingen, lägg palsternacka, lök och potatis i skål och blanda med aprikoser och smulad fetaost.
  5. Häll skyn från kycklingformen i kastrull, koka ner och tillsätt lite grädde, dijonsenap, smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg ut grönsaksblandningen på ett stort fat och placera kycklingen ovanpå. Toppa med resterande kryddor.
  7. Servera direkt.