Operakällarens julleverpastej

Operakällarens julleverpastej
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Operakällarens julleverpastej

20 ingredienser

Det här är en lite grövre pastej med kraftig smak. Pastejen går att frysa in men bör användas inom några veckor.

Ingredienser

portioner
  • 500 g grislever
  • 200 g späck
  • 100 g fläskbog
  • 1 msk smör
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 ansjovis (filéer)
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 ägg
  • 1 msk sirap
  • 4 cl cognac
  • 1 msk salt
  • 1 krm fyra kryddor (épice riche)
  • en avlång form (2 liter)
  • 200 g späck, i mycket tunna skivor
  • 2 lagerblad
  • 0,5 tsk torkad mejram
  • 1 krm vitpeppar
  • mjölk, till blötläggning

Gör så här

  1. Lägg levern i mjölk över natten. Förvärm ugnen till 200°. Finhacka lök och vitlök och fräs i smör. Ta upp och torka levern väl och skär den, späcket och fläskbogen i bitar. Mal lever, späck, fläskbog, lök, vitlök och ansjovis genom köttkvarnens mellangrova skiva eller kör i matberedare. Vill du ha en riktigt slät pastej så mal 2-3 gånger genom den finaste skivan.
  2. Vispa ihop vetemjöl, grädde, ägg och sirap och blanda ner lite i taget i levermassan. Tillsätt även salt, kryddor, nymalen vitpeppar och konjak. Stek ett prov i stekpanna. Smörj bottnen av pastejformen. Lägg lagerbladen och mejram-kvisten i bottnen och klä sedan hela formen med späckskivorna. Häll smeten i formen, men inte ända upp till kanten.
  3. Sätt formen i en långpanna med hett vatten och grädda i ugnen i ca 1 1/2 timme. OBS! Täck pastejen väl med folie så snart den fått färg.