Omvänd fiskgratäng med blåmusselsås och duchesse

NYHET
Omvänd fiskgratäng med blåmusselsås och duchesse
Foto: TV4
Linnea Järnrot
Linnea Järnrot

Omvänd fiskgratäng med blåmusselsås och duchesse

32 ingredienser

1 h 30 min

En smakrik och mättande varmrätt som ger en modern twist på en klassisk fiskgratäng. Fisken bakas långsamt i ugnen för att behålla all sin smak och inte bli torr. Till det en len och krämig blåmusselsås som ger en djup umamismak. Den friterade duchessen ger en fin knaprighet, medan den syrliga salladen med gurka, äpple och fänkål ger en fräsch kontrast. Friterad potatis toppar rätten med extra krisp och gör den både elegant och smakfull.

Ingredienser

portioner

Fisk

  • 700 g hälleflundra (eller annan vitfisk)
  • 2 msk salt
  • smör
  • neutral olja

Blåmusselsås

  • 1 kg blåmusslor
  • 7,5 dl mousserande vin
  • 4 schalottenlökar
  • 0,5 fänkål
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 chilifrukt
  • 1 citron
  • neutral olja
  • färsk persilja, stjälkar
  • färsk dill, stjälkar
  • 5 dl grädde
  • vitpeppar
  • salt

Västerbotten-Duchesse

  • 800 g mjölig potatis
  • 4 äggulor
  • 2 dl Västerbottensost, riven
  • vitpeppar
  • salt
  • muskot

Syrlig sallad

  • 1 gurka
  • 1 äpple
  • 0,5 fänkål
  • 4 msk citronsaft
  • 4 msk strösocker
  • ev gurkvinäger
  • färsk dill
  • färsk gräslök

Friterad potatis

  • 2 fasta potatisar
  • frityrolja

Gör så här

Fisk

  1. Skär fisken i portionsbitar
  2. Torka av fisken och strö över salt. Låt stå i 30 minuter.
  3. Torka av fisken igen. Smörj en ugnsform med olja och lägg fisken där. Toppa med några skivor smör.
  4. Täck formen med plastfolie och baka i ugnen på 120 grader tills fisken når en innertemperatur på 42 gtader (ca 30 minuter).
  5. Låt fisken vila i 5 minuter innan servering.

Blåmusselsås

  1. Fräs schalottenlök, fänkål, vitlök, chili och örter mjukt i olja utan att få färg.
  2. Häll på mousserande vin och låt reducera till hälften.
  3. Lägg i de rensade musslorna, täck med lock och låt ångkoka tills musslorna öppnar sig.
  4. Sila bort vätskan och ta ur musselköttet.
  5. Koka upp grädden och låt reducera till hälften. Tillsätt musselfonden och låt koka ihop till en sås. Smaka av med citron, vitpeppar och salt.

Duchesse med Västerbottensost

  1. Koka potatisen mjuk, låt den ånga av och pressa den genom en potatispress.
  2. Smaka av med salt, vitpeppar och en nypa muskot.
  3. Tillsätt äggulorna och blanda till en slät smet.
  4. Spritsa ut duchessen på en bakplåt och toppa med riven Västerbottenost.
  5. Gratinera i ugn på 225°C tills de fått en gyllene färg, ca 10 minuter.

Syrlig sallad

  1. Vispa ihop citronjuice, socker och gurkvinäger (om du har). Smaka av med mer socker eller vatten om det blir för syrligt.
  2. Skiva gurka, äpple och fänkål i tunna strimlor och lägg i syrningslagen. Låt stå i 30 minuter i kylskåp.
  3. Torka av grönsakerna om de är för blöta och blanda med dill och gräslök.

Friterad potatis

  1. Mandolina potatisen i tunna skivor och skär dem i tunna strimlor.
  2. Lägg dem i isvatten och torka noga.
  3. Hetta upp oljan till 180 grader och fritera potatisstrimlorna tills de är gyllene och krispiga. Låt rinna av på hushållspapper.

Montering

  1. Placera duchessen och den bakade fisken på tallriken.
  2. Toppa fisken med den syrliga salladen och friterad potatis.
  3. Skeda blåmusselsåsen runt fisken och duchessen och servera direkt.