Omars egyptiska lammracks

NYHET
Omars egyptiska lammracks
Foto: TV4
Omar Ramadan
Omar Ramadan

Omars egyptiska lammracks

34 ingredienser

En hyllningsrätt till Omars mamma med krämig hummus, rökig egyptisk baba ganoush, nygräddat mjukt bröd och lammracks marinerade i aromatiska kryddor som spiskummin, kanel och kardemumma.

Ingredienser

portioner

Hummus

  • 2 förp färdigkokta kikärtor
  • 0,5 olivolja
  • 2 citronsaft
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 0,5 tahinipasta (sesampasta)
  • cayennepeppar
  • 1 paprikapulver
  • salt
  • pinjenötter (eller andra nötter för topping)

Egyptisk baba ganoush

  • 2 aubergines (stora)
  • 2 tomater
  • 2 olivolja
  • 4-6 klyftor vitlök
  • 0,5 dl tahinipasta (sesampasta)
  • 1 msk malen spiskummin
  • 2 krm rökt paprikapulver
  • salt

Bröd

  • 20 g jäst
  • 3 dl vatten (37 grader)
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 3 krm strösocker
  • 8-9 dl vetemjöl

Lammrack

  • 1 dl olivolja
  • 2 msk citronsaft
  • klyfta vitlök
  • 1 msk salt
  • 2 tsk malen spiskummin
  • tsk paprikapulver
  • 1 krm malen kanel
  • 1 krm malen kardemumma
  • 1 krm cayennepeppar
  • rapsolja, till stekning

Gör så här

Hummus

  1. Skölj av kikärtorna i kallt vatten.
  2. Grovmixa kikärtorna och tillsätt olivolja, citronsaft, sesampasta och kryddor. Mixa lite till.
  3. Riv i vitlöken efter smak.
  4. Smaka av och tillsätt salt efter behov (börja med 2 krm).
  5. Toppa med nötter och lite olivolja.

Egyptisk baba ganoush

  1. Snitta auberginerna. Lägg in auberginer, tomater och vitlök i ugnen på 240°C med grillfunktion.
  2. Grilla tills allt blivit mjukt.
  3. Skala auberginerna och lägg dem i en blender tillsammans med tomaterna.
  4. Tillsätt sesampasta och kryddor, mixa och smaka av med salt samt den grillade vitlöken.

Bröd

  1. Lös upp jästen i vattnet (max 37°C).
  2. Tillsätt alla ingredienser och rör ihop till en deg.
  3. Låt jäsa i ca 15 minuter under en handduk.
  4. Kavla ut runda bröd, ca 15×15 cm.
  5. Lägg på en plåt och täck med en kökshandduk i ca 40 minuter.
  6. Baka i mitten av ugnen på högsta över- och undervärme i ca 5 minuter.

Lammracks

  1. Blanda samtliga kryddor torra i en bunke.
  2. Häll på oljan och riv i vitlöken, rör om och låt stå och dra i 10 minuter.
  3. Marinera köttet i ca 15 minuter (ju längre, desto bättre).
  4. Stek i en varm panna med rapsolja tills köttet fått önskad färg.
  5. Lägg in köttet i ugnen på ca 180°C.
  6. Låt gå till en innertemperatur på ca 58°C.

Servering

  1. Bjud lammracksen med baba ganoush, hummus och nybakat bröd.