Ölkokta Blåmusslor med persiljecremé

5 röster
4
Melleruds alkoholfria pilsner
4

Du behöver

Ölkokta Blåmusslor

  • blåmusslor [2 nät]
  • 0,5 dl matolja
  • 2 schalottenlökar
  • 1 krm fänkålsfrö
  • 33 cl Melleruds alkoholfria pilsner
  • 1 citron
  • 4 dl vispgrädde

Bakad rotselleri

  • 1 rotselleri
  • 1 dl matolja

Persiljecremé

  • 1 ägg
  • 1 tsk senap
  • 0,5 citron
  • 1 krm salt
  • 30 g persilja
  • 3 dl matolja

Syltad silverlök

  • 2 silverlökar
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten

Kryddstekt rågbröd

  • 200 g rågbröd
  • 0,5 tsk fänkålsfrö
  • 0,5 tsk anis
  • 1 dl matolja

Gör så här

  1. Ölkokta Blåmusslor
    Skala & hacka schalottenlöken fint. Värm en vid kastrull med matolja. Lägg i löken och svetta tills löken är mjuk.
  2. Lägg i musslorna och slå på ölen. Pressa över citronen och koka musslorna under lock i ca 4 minuter. Lyft upp musslorna på i en form och spara vätskan i kastrullen. Slå på grädden och koka ihop såsen till hälften.
  3. Smaka av med salt och sila innan servering. Plocka ut musslorna ur skalen och värm i såsen innan servering.
  4. Bakad rotselleri
    Sätt ugnen på 180 grader.
  5. Skölj rotsellerin ordentligt men lämna skalet på. Lägg rotsellerin i en ugnsform och slå på olja och krydda med salt.
  6. Baka sellerin i ugnen 1,5 h tills rotsellerin är helt mjuk. Ta fram och låt svalna lite innan servering. Skala rotsellerin och bryt ner i olika stora bitar innan servering.
  7. Persiljecremé
    Knäck ägget i en matberedare med kniv, lägg i senap, salt, citronjuice & hackad persilja. Mixa allt fint och tillsätt matoljan i en tunn stråle tills den tjocknat.
  8. Om cremen blir för lös, tillsätt mer olja. Smaka eventuellt av med mer salt och citron.
  9. Syltad silverlök
    Koka upp ättika, socker och vatten.
  10. Hyvla silverlöken tunt och slå på lagen. Låt dra minst 2 timmar men gärna över natten.
  11. Kryddstekt rågbröd
    Riv rågbrödet på rivjärn eller i matberedare. Lägg kryddorna i en mortel och krossa dem grovt.
  12. Värm en stekpanna med matolja, lägg i brödet och stek tills brödet börjar ta färg. Lägg i kryddorna och lägg i smöret. Sänk värmen och stek brödet tills det känns krispigt och sila bort allt fett. Lägg brödet på lite hushållspapper och salta.
  13. Servera rätten med lite krasse, persilja & olivolja.
Tips!
Frasig kycklingschnitzel med sardellsmör och citronpotatis Melleruds
31 mars 2020