Ölfriterad halloumi med rotselleripuré och picklad lök

Ölfriterad halloumi med rotselleripuré och picklad lök
Foto: köket.se
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Ölfriterad halloumi med rotselleripuré och picklad lök

21 ingredienser

60 m

En vegetarisk festmåltid med ölfriterad halloumi, krispiga grönkålschips och len rotselleripuré. Glöm inte den picklade löken – den gör hela rätten!

Ingredienser

portioner

Picklad lök

  • 1-2 rödlökar
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Rotselleripuré

  • 600 g rotselleri
  • 2 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 1 msk smör
  • 1 tsk citron, saften
  • salt
  • peppar

Grönkålschips

  • 200 g grönkål
  • 1 msk neutral olja
  • salt

Ölfriterad halloumi

  • 2 halloumiostar
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl öl
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl vetemjöl, till panering
  • ca 1 l frityrolja

Gör så här

Picklad rödlök

  1. Skala och hyvla löken tunt. Gärna på mandolin. Blanda samman ättika, socker och vatten i en skål och lägg ner löken. Låt stå i kyl i 60 minuter, men gärna längre.

Rotselleripuré

  1. Skala och tärna rotselleri. Lägg ner sellerin i en kastrull, tillsätt grädde och vatten och låt koka under lock på svag värme tills rotsellerin är mjuk.
  2. Plocka ut rotsellerin ur kastrullen och mixa slät. Späd med kokvätskan till önskad konsistens. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Grönkålschips

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Riv grönkålsbladen från stjälkarna och massera in olja. Krydda med salt och rosta i ugnen i ca 15 minuter.

Ölfriterad halloumi

  1. Fyll en kastrull eller stekpanna med höga kanter med olja. Hetta upp till 160 grader.
  2. Rör ihop vetemjöl, bakpulver och salt. Slå över ölet i omgångar och vispa till en slät smet.
  3. Halvera halloumiostarna och vänd i ca 0,5 dl vetemjöl. Vänd sedan i frityrsmeten och sänk sedan ner en bit i taget i oljan. Fritera i ca 3 minuter eller tills de är gyllene och fina. Ta upp halloumin med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  4. Servera allt tillsammans i en snygg uppläggning!