Ölfriterad halloumi med rotselleripuré och picklad lök

26 röster
60 m
4

En vegetarisk festmåltid med ölfriterad halloumi, krispiga grönkålschips och len rotselleripuré. Glöm inte den picklade löken – den gör hela rätten!

Visa mer
60 m
4
4 portioner

Du behöver

Picklad lök

  • 1-2 rödlökar
  • 1 dl ättika
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Rotselleripuré

  • 600 g rotselleri
  • 2 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 1 msk smör
  • 1 tsk citron, saften
  • salt
  • peppar

Grönkålschips

  • 200 g grönkål
  • 1 msk neutral olja
  • salt

Ölfriterad halloumi

  • 2 halloumiostar
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl öl
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl vetemjöl, till panering
  • ca 1 l frityrolja
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Picklad rödlök
    Skala och hyvla löken tunt. Gärna på mandolin. Blanda samman ättika, socker och vatten i en skål och lägg ner löken. Låt stå i kyl i 60 minuter, men gärna längre.
  2. Rotselleripuré
    Skala och tärna rotselleri. Lägg ner sellerin i en kastrull, tillsätt grädde och vatten och låt koka under lock på svag värme tills rotsellerin är mjuk.
  3. Plocka ut rotsellerin ur kastrullen och mixa slät. Späd med kokvätskan till önskad konsistens. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  4. Grönkålschips
    Sätt ugnen på 150 grader. Riv grönkålsbladen från stjälkarna och massera in olja. Krydda med salt och rosta i ugnen i ca 15 minuter.
  5. Ölfriterad halloumi
    Fyll en kastrull eller stekpanna med höga kanter med olja. Hetta upp till 160 grader. Rör ihop vetemjöl, bakpulver och salt. Slå över ölet i omgångar och vispa till en slät smet.
  6. Halvera halloumiostarna och vänd i ca 0,5 dl vetemjöl. Vänd sedan i frityrsmeten och sänk sedan ner en bit i taget i oljan. Fritera i ca 3 minuter eller tills de är gyllene och fina. Ta upp halloumin med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  7. Servera allt tillsammans i en snygg uppläggning!
I samarbete med Kökets box

laddar fler recept...

Laddar fler recept...