Ölfriterad halloumi med rotselleripuré och picklad lök
Ölfriterad halloumi med rotselleripuré och picklad lök
21 ingredienser
60 m
En vegetarisk festmåltid med ölfriterad halloumi, krispiga grönkålschips och len rotselleripuré. Glöm inte den picklade löken – den gör hela rätten!
Ingredienser
Picklad lök
- 1-2 rödlökar
- 1 dl ättiksprit 12 %
- 2 dl strösocker
- 3 dl vatten
Rotselleripuré
- 600 g rotselleri
- 2 dl grädde
- 1 dl vatten
- 1 msk smör
- 1 tsk citron, saften
- salt
- peppar
Grönkålschips
- 200 g grönkål
- 1 msk neutral olja
- salt
Ölfriterad halloumi
- 2 halloumiostar
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 dl öl
- 0,5 tsk salt
- 0,5 dl vetemjöl, till panering
- ca 1 l frityrolja
Gör så här
Picklad rödlök
- Skala och hyvla löken tunt. Gärna på mandolin. Blanda samman ättika, socker och vatten i en skål och lägg ner löken. Låt stå i kyl i 60 minuter, men gärna längre.
Rotselleripuré
- Skala och tärna rotselleri. Lägg ner sellerin i en kastrull, tillsätt grädde och vatten och låt koka under lock på svag värme tills rotsellerin är mjuk.
- Plocka ut rotsellerin ur kastrullen och mixa slät. Späd med kokvätskan till önskad konsistens. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Grönkålschips
- Sätt ugnen på 150 grader. Riv grönkålsbladen från stjälkarna och massera in olja. Krydda med salt och rosta i ugnen i ca 15 minuter.
Ölfriterad halloumi
- Fyll en kastrull eller stekpanna med höga kanter med olja. Hetta upp till 160 grader.
- Rör ihop vetemjöl, bakpulver och salt. Slå över ölet i omgångar och vispa till en slät smet.
- Halvera halloumiostarna och vänd i ca 0,5 dl vetemjöl. Vänd sedan i frityrsmeten och sänk sedan ner en bit i taget i oljan. Fritera i ca 3 minuter eller tills de är gyllene och fina. Ta upp halloumin med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
- Servera allt tillsammans i en snygg uppläggning!