Öländska kroppkakor med lingon

POPULÄRT
koket.se
Öländska kroppkakor med lingon och smör
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Öländska kroppkakor med lingon

11 ingredienser

1 h 45 min

Det finns många varianter på kroppkakor, Stefans favorit är de öländska som görs på råriven potatis. Till kroppkakorna bjuds det på traditionella tillbehör som rårörda lingon, smält smör och ovispad grädde. En husmansklassiker du sent kommer glömma!

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 kg fast potatis (vinterpotatis, ej färskpotatis)
  • 100 g potatis, kokt och pressad
  • 75 g potatismjöl
  • 0,5 krm askorbinsyra
  • 200 g rimmat sidfläsk
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 tsk kryddpepparkorn, grovstött

Rårörda lingon

  • 3 dl lingon
  • 1 dl strösocker

Till servering

  • 2 dl vispgrädde (ovispad)
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Skala och riv potatisen fint. Lägg potatisen i en kökshandduk. Vrid ut så mycket vätska som möjligt.
  2. Lägg den rivna urpressade potatisen i en stor skål. Pressa i den kokta potatisen. Tillsätt potatismjöl och askorbinsyra. Blanda till en jämn deg.
  3. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
  4. Skala och finhacka löken. Skär fläsket i tärningar. Stöt kryddpepparn grovt i en mortel.
  5. Blanda sidfläsk, lök och kryddpeppar.
  6. Forma bollar av potatissmeten, gör en fördjupning i bollen och fyll med sidfläskblandningen. Nyp ihop och forma till en rund boll. Lägg direkt i kastrullen och sjud minst 1 timme.

Rårörda lingon

  1. Rör ihop lingon och socker. Låt stå och rör då och då.

Servering

  1. Servera 2-3 kroppkakor per person, gör ett litet snitt i varje kaka, lägg i en klick smör, toppa med rårörda lingon och ovispad grädde. Njut!