Kryddpepparstek

Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Kryddpepparstek
10 ingredienser
1h 20 min
Skär älgsteken i fina skivor och servera den med smakrik gräddsås.
Ingredienser
- 1 kg älg
- 30 kryddpepparkorn
- buljong
- 1 gul lök
- 1 morot
- 1 persiljerot
- 4 dl grädde
- ev libbsticka
- 1 msk gelé
- salt
Gör så här
- Bryn köttet runt om i en stekpanna.
- Lägg sen steken i en lagom stor gryta och täck med buljong.
- Skala och skär lök, morot och persiljerot i bitar. Lägg ner grönsakerna i grytan tillsammans med köttet. Tillsätt kryddor och eventuellt lite libbsticka.
- Koka upp och koka tills innertemperaturen är cirka 55 - 60 grader. Det tar cirka 1 timme.
- Lyft upp steken och rulla in den i smörgåspapper, det andas bättre än var till exempel folie gör.
- Koka ner fonden tills hälften återstår, tillsätt cirka 4 deciliter grädde och låt koka upp. Red av och smaksätt med gele och eventuellt salt.
- Skär steken i fina skivor och servera med såsen.