Wallenbergare
Wallenbergare
7 ingredienser
35 min
Wallenbergaren ska stekas mycket lätt. Den ska vara ljus inuti och endast ljust brun på ytan. På restauranger lägger man färsen i en form som är 11 centimeter i diameter och 2 centimeter hög för att få alla lika stora.
Ingredienser
- 400 g kalvfärs (helst från kalvinnanlår), absolut fritt från senor och fett
- 4 äggulor
- 4 dl vispgrädde
- 1,5 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 2 skivor vitt bröd
- smör, till stekning
Gör så här
- Mal köttet tre gånger genom fina skivan på köttkvarnen. Lägg sedan färsen i en bunke i kylskåpet. Ställ gärna bunken i en större bunke med is i botten så att färsen blir riktigt kall.
- Blanda sedan färs med salt, peppar och äggulor. Tillsätt grädden, lite i taget, under hård omrörning med en träslev. Låt sedan färsen vila en stund.
- Riv brödskivorna på ett rivjärn eller med hjälp av en mixer. Strö därefter ut hälften av brödsmulorna på ett smörpapper.
- Dela färsen i fem delar och lägg dem på ströbrödet. Platta ut till fem stycken biffar, cirka 1,5 centimeter tjocka. Strö över resten av brödsmulorna på biffarna.
- Värm en stekpanna och lägg i smör. Stek Wallenbergarna gyllenbruna på båda sidor försiktigt på svag värme, cirka 4 minuter på varje sida.
- Lägg upp Wallenbergarna på serveringsfat eller direkt på tallriken. Fräs ur pannan med ytterligare en smörklick och häll det över Wallenbergarna.
- Servera med extra fint potatismos, små gröna ärtor och rårörda lingon.