Surdegsölbröd

Sébastien Boudet

Surdegsölbröd

10 ingredienser

Baka Sebastiens goda surdegsbröd med öl, drav och frö. Passar perfekt i juletider.

Ingredienser

Dag 1

  • 1 l vatten, 40 grader
  • 900 g färsk drav
  • 400 g fullkornskornmjöl

Dag 2

  • 800 g fullkornsrågmjöl
  • 400 g dinkelmjöl, siktat
  • 60 g havssalt
  • 300-400 g vatten, 40 grader
  • 1 dl öl
  • 60 g kornmjöl
  • 1 msk surdeg

Gör så här

Dag 1

  1. Blanda alltihop i en stort skål och täck med en linneduk. Låt det vila i rumstemperatur under 24 timmar.

Dag 2

  1. Blanda i rågmjöl, dinkelmjöl, havssalt och vatten i fördegen med en träslev till en homogen smet/deg.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och låt jäsa under duk.
  3. Fyll 4 smorda formar med 850 gram deg i varje. Låt jäsa i rumstemperatur till de har blivit nästan dubbelt så stora.
  4. Baka brödet i ugnen på 180 grader i 80-90 minuter. Låt svalna ordentligt.