Mandeltårta med smörkräm

Mandeltårta med smörkräm
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Mandeltårta med smörkräm

Av: Stefan Jonsson

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

1h

En enkel och sagolik god tårta med len smörkräm och mjukseg mandelbottnen. Glutenfri!

Ingredienser

portioner

Bottnar

  • 4 äggvitor
  • 125 g sötmandel
  • 100 g strösocker
  • smör, till formen

Kräm

  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl grädde
  • 125 g smör
  • 0,5 dl mandelspån, rostade
  • 0,5 krm salt

Gör så här

Bottnar

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka mandeln i mixer. Vispa äggvitorna hårt. Blanda i socker och mandel.
  2. Smörj en plåt noggrant, och två "anslagsringar" (kant till tårtform med löstagbar botten). Ställ de smorda ringarna på den smorda plåten och fördela smeten jämt i ringarna till två bottnar.
  3. Grädda i 175 grader cirka 10 minuter. Lossa bottnarna direkt med en lång, vass kniv. Låt kallna.

Kräm

  1. Rör ihop äggulor, socker och grädde i en kastrull. Rör hela tiden i kastrullen tills krämen börjar sjuda. Tag av från plattan och rör i smöret så att det blandas väl. Låt kallna i kylskåp.
  2. Fördela krämen mellan och ovanpå bottnarna och runt kanterna. Garnera med rostade mandelspån. Strö sist lite (en nypa) salt över tårtan. Tårtan kan även garneras med halva vindruvor och serveras med glass eller vispad grädde.