Pasta med svamp, salsiccia och ost

Sigrid Bárány
Sigrid Bárány

Pasta med svamp, salsiccia och ost

12

17 ingredienser

null

Receptet är en del av Sigrid Báránys veckomeny. Här hittar ni hela veckans meny:
Måndag:

Ugnsstekt citronkyckling

Tisdag:

Jordärtkockssoppa på kycklingbuljong

Onsdag:

Tortilla med gazpachosallad

Torsdag:

Salsicciakorv med linser på sydligt vis

Fredag: Pasta med svamp, salsiccia och ost
 
Se fler recept från

Nyhetsmorgon

Ingredienser

  • 400 g tagliatelle
  • 2 salsicciakorvar, gärna råa (eller andra kryddiga korvar)
  • ca 7 dl svamp (karljohan, kantareller, champinjon, ostronskivling, smörsopp, stolt fjällskivling eller vad du nu kan komma över)
  • 1 schalottenlök (eller 0,5 gul eller rödlök)
  • 1 klyfta vitlök (eller några droppar tryffelolja som tillsätts i slutet)
  • 1 dl vitt vin
  • färsk timjan, hackad
  • 1 msk smör
  • salt
  • svartpeppar
  • 1,5 dl parmesanost, finriven, (Västerbottensost eller liknande)

Tillbehör

  • 0,25 savoykål (spetskål eller färsk vitkål)
  • 1 msk citron, saft
  • 2 msk olivolja
  • ev några droppar tryffelolja, karljohansolja eller citronolja
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Hacka lök och eventuell vitlök och skiva svampen. Skiva korven ganska tunt. Om du använder färsk, rå korv, skär den i bitar.
  2. Lägg svampen i en panna med ytterst lite stekfett på medelhög värme. Salta. Låt svampen vätska sig och vätskan koka in tills det är torrt i pannan. Då lägger du ner smör, lök, vitlök och korv och steker det hela gyllene.
  3. Slå på vin och timjan och koka ner så att det finns några matskedar vätska kvar. Smaka av med salt och peppar och red av med en klick smör (om inte korven har släppt mycket fett, i så fall behövs inget smör).
  4. Koka pastan enligt anvisning. När pastan är precis al dente, häll av den (spara lite pastavatten i en skål) och häll den i pannan med såsen. Vänd runt pastan ordentligt så att den täcks av såsen. Om det blir för torrt kan du späda med några matskedar pastavatten.
  5. Strö över osten och servera pastan.
  6. Skär kålen i ojämna, ganska grova bitar.
  7. Koka kålen i saltat vatten i några minuter tills den mjuknar. Häll av kålen, pressa över citron och slå på olivolja och eventuellt några droppar smaksatt olja. Smaka av med salt och vitpeppar och servera genast som tillbehör i en separat skål.