Fänkålsdoftande fläskkotlett med marsalasås och spenatsallad

Fänkålsdoftande fläskkotlett med marsalasås och spenatsallad
Foto: TV4
Sigrid Bárány
Sigrid Bárány

Fänkålsdoftande fläskkotlett med marsalasås och spenatsallad

28 ingredienser

45 min

Saftiga fläskkotletter, en smakrik, sötsyrlig sås med marsalavinets speciella knäckiga karaktär och en härligt grön och citrondoftande sallad blir en fin vårrätt som går snabbt att laga.

Ingredienser

portioner
  • 4 fläskkotletter, rumstempererade (välmarmorerade svenska)
  • 1 fänkålsfrö
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk rapsolja, till stekning
  • 1 msk smör, till stekning

Marsalasås

  • 2 selleristjälkar, finhackade
  • 1 gul lök, stor, finhackad
  • 1 morot, finhackad
  • 1 msk olivolja, till stekning
  • 1 msk smör, till stekning
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl marsalavin
  • 1 dl vatten
  • 1 msk färsk salvia, löst packad hackad (alternativt 0,5 tsk torkad)
  • salt
  • peppar
  • 3 msk färsk bladpersilja, hackad

Spenatsallad

  • 140 g babyspenat, sköljd
  • 16 körsbärstomater, halverade
  • 1 burk färdigkokta stora vita bönor, sköljda
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 kvist färsk rosmarin, repad och hackad
  • 1 msk olivolja

dressing

  • 0,5 citron, riven zest och saften av
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Börja med såsen: fräs de hackade grönsakerna på medelvärme i smör och olivolja så att de mjuknar något. Om du använder torkad salvia tillsätter du den och låter den fräsa med någon minut.
  2. Slå över vin och marsala och koka upp. Använder du färsk salvia tillsätter du den här. Sänk värmen och låt såsen sjuda tills hälften av vätskan återstår. Ställ såsen åt sidan.
  3. Spenatsallad: Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Lägg spenat och tomater i en skål. Hetta upp olivolja i en stekpanna på medelvärme. Fräs vitlök och rosmarin så att vitlöken mjuknar men inte bryns. Lägg i de vita bönorna, salta dem lite och låt dem bli genomvarma, späd eventuellt med någon matsked vatten och låt koka in. När bönorna är varma häller du i dressingen i stekpannan så att den också blir varm och sedan häller du alltsammans i salladsskålen och rör om. Servera genast.
  4. Stöt fänkålen lätt i mortel. Salta fläskkotletterna och gnid in dem med stött fänkål och nymald svartpeppar. Hetta upp en stekpanna på hög värme och tillsätt rapsoljan. När pannan är het, lägg i fläskkotletterna, inte för många i taget eftersom temperaturen då sjunker i pannan. Tillsätt sedan smöret. Stek kotletterna tills de har vacker gyllenbryn stekyta på undersidan, vänd dem då och fortsätt stek tills det har trängt upp lite köttsaft på ytan. Innertemperaturen ska vara 53-56 grader beroende på hur välstekta du vill ha kotletterna
  5. Lägg kotletterna på ett varmt fat och täck med folie. Låt dem vila 5 minuter innan servering.
  6. Häll av eventuellt bränt stekfett från stekpannan. Sänk värmen och häll såsen i stekpannan så att du får med stekskyn som bränt in i pannan. Häll också i den steksky som bildats på fatet med kotletterna. Koka upp såsen och smaka av med salt och peppar och eventuellt med hackad salvia. Tillsätt sist den hackade persiljan och rör om. Häll såsen över kotletterna och servera tillsammans med spenatsalladen.