Sébastiens kanelbullar
Sébastiens kanelbullar
13 ingredienser
Sébastiens recept på kanelbullar är beräknat till 15 st bullar.
Vill du göra Sébastiens sockerkringla så utesluter du kardemumma ur degen samt kanel i fyllningen.
Här hittar du receptet på vaniljkräm
Se fler recept från
Ingredienser
- 700 g vetemjöl
- 10 g salt
- 10 g kardemumma, grovmalen
- 100 g rörsocker
- 350 g mjölk [3,5 dl]
- 50 g ägg [1 st]
- 80 g surdeg
- ev 5 g jäst (som man kan utesluta om man vill jäsa bullarna bara på surdeg)
- 100 g smör, rumstempererat
Fyllning
- 200 g smör, rumstempererat
- 80 g strösocker
- 20 g malen kanel
- pärlsocker, till garnering eller glasyr
Gör så här
Dag 1
- Smält hälften av smöret till fyllningen i en kastrull (det får inte koka). Ta kastrullen från värmen och vispa ner socker och kanel. Tillsätt resten av smöret och vispa till en fin konsistens. Förvara fyllningen i rumstemperatur täckt med plastfolie.
- Blanda mjöl, socker, salt och kardemumma på ett bakbord och gör en urgröpning i mitten.
- Häll ägg, mjölk och surdeg i urgräpningen och blanda till en slät deg.
- Knåda degen tills den släpper från bordet. Låt vila i 20 minuter under en bakduk.
- Tillsätt smöret, lite i taget, genom att nypa in det i degen. Låt degen vila under en fuktig bakduk i rumstemperatur i 2 timmar.
- Plasta in degen och låt den vila i kylen i ytterligare 1 timme.
- Kavla ut degen till en fyrkant.
- Bred ut kanelkrämen på degen.
- Vik över en tredjedel av degen mot mitten, och ta sedan resten av degen på motsatt sida och vik över så du får en platta med tre lager.
- Skär ut cirka 2 cm breda remsor på längden.
- Tänj försiktigt ut degremsorna på längden genom att dra i degändarna.
- Tvinna varje remsa två och ett halvt varv runt pek- och långfingret och korsa sedan änden över bullen och vik in och fäst den undertill.
- Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och spreja med vatten.
- Låt degen jäsa till dubbel storlek i 8 till 12 timmar i en avstängd ugn.
- Ställ gärna en kastrull med kokhett vatten längst ner i ugnen - på så sätt skapar du en fuktig miljö åt degen.
Dag 2
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Spreja eller pensla bullarna med vatten och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 10–14 minuter eller tills bullarna får en fin gyllene färg.