Franska våfflor

Ronnie Nilsson - recept

Franska våfflor

7 ingredienser

2 h

Franska våfflor med smör och grädde. Smörkrämen som serveras till smaksätts med valfri spritsort.

Ingredienser

Deg

  • 200 g smör
  • 200 g vetemjöl
  • 6 msk vispgrädde

Smörkräm

  • 100 g florsocker
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 äggula
  • 2 msk arrak, punsch, rom, konjak eller annan god sprit

Gör så här

  1. Hacka samman smör och mjöl. Häll i grädden och blanda hastigt till en jämn deg utan att knåda för mycket. Låt degen vila i kylen minst en timme.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Knåda ut till en ca 3 mm tjock platta. Mjöla under tiden så att den inte fastnar. Tag ut ca 5-6 cm cirklar med ett mått eller glas (enligt mormor skall glaset vara "ordinärt").
  4. Strö strösocker jämnt över bänken. Lägg degcirklarna på sockret. Kavla ut cirklarna till ovaler så att socker fastnar på baksidan. Vänd på degplattan och kavla med kruskavel så att du får ett våffelmönster.
  5. Grädda våfflorna 6-8 minuter. De skall få lite färg och vara relativt torra inuti. Ugnar har olika värme så provbaka gärna en först (då blir Birgitta Rasmusson glad!).
  6. Låt svalna.
  7. Blanda ihop ingredienserna till smörkrämen. Vispar du blir den luftigare.
  8. Bred ut lite fyllning på de svala våfflorna och sätt ihop dem två och två.