Korngrynsrisotto med shiitakesvamp

Korngrynsrisotto med shiitakesvamp
Foto: Johan Stillman

Korngrynsrisotto med shiitakesvamp

13 ingredienser

Krämig risotto på korngryn med västerbottenost och shiitakesvamp ifrån Kirunagruvan.

Ingredienser

portioner
  • 400 g korngryn
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 2 dl vitt vin
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 3 dl Västerbottensost, riven
  • salt
  • peppar
  • 1 citron
  • 200 g shiitakesvamp (eller annan favoritsvamp)
  • färsk rosmarin
  • smör, till stekningen

Gör så här

  1. Skala och hacka löken och vitlöken, fräs den i en panna med oljan. Tillsätt korngrynen och rör om tills allt har fått olja på sig.
  2. Häll på vinet och sen buljongen, lite i taget. Koka enligt förpackningens anvisning.
  3. När det börjar bli klart vänd ner osten, salta och peppra samt riv i skalet av citronen.
  4. Stek svampen i smöret först när det tystnat. Krydda med rosmarinen och lite pressad citron.
  5. Servera korngrynsrisotton med shiitakesvampen.