Päronpaj med lättvispad hasselnötsgrädde

Päronpaj med lättvispad hasselnötsgrädde
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Nils Emil Ahlin
Nils Emil Ahlin

Päronpaj med lättvispad hasselnötsgrädde

7

11 ingredienser

1h 45 min

En underbart mild och god paj som ska serveras ljummen.

Ingredienser

portioner4

Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 150 g smör (eller margarin)
  • 2 msk vatten, kallt

Fyllning:

  • 4 päron
  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 0,5 citron

Hasselnötsgrädde:

  • 2 dl hasselnötter
  • 4 dl grädde

Gör så här

  1. Hacka ihop smör, vetemjöl och socker till en smulig massa i en bunke.
  2. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen.
  3. Låt degen vila i kylen i minst en timme.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen och klä en form med löstagbar botten, 24 centimeter i diameter.
  5. Kärna ur päronen och riv dem grovt på rivjärn. Vispa smör, socker och ägg poröst i en bunke. Tvätta citronen noga och torka, riv sedan av skalet från halva citronen. Blanda i smeten tillsammans med päronbitarna. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen i cirka 25 minuter.
  6. Riv hasselnötterna eller krossa dem ordentligt.
  7. Vispa grädden lätt och blanda i nötterna.
  8. Servera pajen ljummen med hasselnötsgrädden.