Örtöverbakad lax i ugn med rotsaker i folie

Örtöverbakad lax i ugn med rotsaker i folie
Foto: TV4
Nils Emil Ahlin
Nils Emil Ahlin

Örtöverbakad lax i ugn med rotsaker i folie

19 ingredienser

Lax är både gott och nyttigt. Ihop med rotsaker blir det om än ännu bättre.

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar laxfilé utan skinn (skinn och benfria) [á 160 g]
  • 1,5 dl blandade örter, hackade (t ex dill, gräslök, timjan, basilika)
  • 1,5 dl ströbröd, siktat
  • 2 tsk dijonsenap
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1 schalottenlök, hackad
  • vitt vin
  • smör, till formen
  • salt
  • malen svartpeppar

Rotfrukter i folie:

  • 1 klyfta vitlök (efter smak)
  • 3 morötter
  • 3 palsternackor
  • 1 bit rotselleri
  • 0,5 kålrot
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 msk smör
  • salt
  • malen svartpeppar
  • aluminiumfolie

Gör så här

  1. Ansa och skölj rotfrukterna. Skär dem i stavar, ca 1 centimeter tjocka.
  2. Lägg rotfrukterna på folie och salta och peppra. Lägg på en kvist rosmarin och en vitlöksklyfta samt en klick mör. Vik ihop till ett paket och ställ in det på en plåt i 200 grader varm ugn i ca 15 minuter.
  3. Blanda örter, ströbröd, vitlök, senap och smör. Salta och peppra laxbitarna och lägg dem i en smord ugnssäker form. Bred på örtblandningen.
  4. Lägg hackad schalottenlök runtom och slå på lite vitt vin. Ställ in formen bredvid foliepaket och låt laxen baka tills den fått vacker färg, ca 20 minuter och då är rötterna också klara.