Fylld köttfärslimpa med gratinerad blomkål
Fylld köttfärslimpa med gratinerad blomkål
16 ingredienser
Ingredienser
- 400 g blandfärs
- 1 dl ströbröd
- 2 dl gräddmjölk
- 1 ägg
- 6 ansjovisfiléer [1 liten burk filéer]
- 1 purjolök
- 1 tsk salt
- 1 tsk lökpulver
- peppar [ca 1 krm]
- smör
Gratinerad blomkål:
- 1 blomkål
- 0,5 l mjölk (eller gräddmjölk)
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 2 äggulor
- 2 dl riven ost (grevé eller parmesan)
Gör så här
- Lägg ströbrödet i gräddmjölken att svälla. Ansa och strimla purjolöken. Blanda samman färsen med ägg, ströbröd, salt, lökpulver och peppar. Blanda till en smidig färs. Tillsätt lite vatten om färsen verkar hård.
- Smöra en eldfast form med höga kanter eller en bakform. Lägg ett lager färs i botten. Lägg purjolöken och ansjovisfiléerna i en sträng i mitten och lägg ett lager färs över. Baka färsen i 175 grader varm ugn ca 30 minuter.
- Gratinerad blomkål: Ansa och dela blomkålshuvudet i buketter. Koka blomkålen i lättsaltat vatten. Lyft över blomkålen på ett smort eldfast fat. Koka inte blomkålen för länge. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Rör om och slå i hälften av mjölken / gräddmjölken. Koka några minuter under vispning. Smaka av med salt. Vispa i äggulorna och osten och fördela såsen över blomkålen.
- När färsen är klar, höj ugnsvärmen eller koppla på grillen i ugnen och gratinera blomkålen.