Monika Ahlbergs sommartårta
Monika Ahlbergs sommartårta
16 ingredienser
Sockerkaks- och marängtårta med citronkräm, jordgubbar och pistachnötter. En tårta som är en blandning mellan kaka och maräng, finns i många olika varianter och kallas ibland Pinocchiotårta.
Ingredienser
Tårtbotten
- 100 g smör, rumsvarmt
- 2 dl florsocker
- 5 äggulor
- 0,5 dl mjölk
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
maräng
- 5 äggvitor
- 2,5 dl strösocker
- 50 g pistagenötter
Fyllning
- 5 dl vispgrädde
- 2 dl lemon curd
- 0,5 l jordgubbar
Garnering
- 0,5 l jordgubbar
- pistagenötter
- färsk citronmeliss
- florsocker
Gör så här
Botten
- Vispa smör och florsocker pösigt.
- Rör ner äggulorna, en i taget.
- Tillsätt mjölken och mjölet blandat med bakpulvret. Rör till en fin smet.
Maräng
- Vispa äggvitorna med hälften av strösockret i en absolut torr bunke till ett fast skum.
- Vispa ner resten av strösockret.
- Bred ut smeten till bottnen tunt i en långpanna med bakplåtspapper.
- Bred över marängen, släta inte till den helt.
- Hacka och strö över pistaschnötterna.
- Grädda i mitten av ugnen på 175° i ca 30-35 minuter.
- Lossa kakan från pappret med hjälp av en stor stekspade, låt svalna.
Fyllning
- Vispa grädden. Rör lemoncurden mjuk och blanda ner den i grädden.
Garnering
- Dela kakan på mitten och bred på grädden på den ena delen.
- Skiva jordgubbar och lägg ovanpå.
- Lägg på den andra delen som lock.
- Garnera med florsocker, jordgubbar, pistaschnötter och citronmeliss.