Laxsoppa med svarta bönor och curry

Laxsoppa med svarta bönor och curry
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Laxsoppa med svarta bönor och curry

20 ingredienser

Soppa eller gryta med lax, svarta bönor och curry. Servera med en snabb guacamole. Färgstark, nyttig och lättlagad middag! Recept från kokboken Soppa med tillbehör.

Ingredienser

portioner

Laxsoppa

  • 500 g laxfilé utan skinn (benfri)
  • 100 g shiitakesvamp (eller skogschampinjoner)
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 bit purjolök
  • 2-3 msk olivolja, till kastrullen
  • 0,5 förp svarta bönor
  • 1 msk curry
  • 1 l vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 2 dl vispgrädde
  • 250 g broccoli
  • 1 dl färsk bladpersilja, grovhackad

Snabb guacamole

  • 1 avokado
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 msk citron, färskpressad
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 0,5 krm cayennepeppar

Gör så här

  1. Skiva svampen. Dela, kärna ur och strimla paprikorna. Skala och skiva schalottenlökarna tunt. Strimla purjolöken.
  2. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull. Tillsätt svamp, paprika, lök, purjolök, svarta bönor samt curry.
  3. Rör om och häll på vatten, buljongtärningar och grädde. Låt soppan sjuda under lock i 10-12 minuter.
  4. Skär din lax i bitar om 2 x 2 cm.
  5. Dela broccolin i små buketter. Tillsätt tillsammans med fisken till soppan och låt sjuda ytterligare 5 minuter eller tills laxen är klar.

#Snabb guacamole

  1. Dela och kärna ur avokadon. Mosa fruktköttet med crème fraiche och citronsaft. #
  2. Salta, peppra och smaka av med cayennepeppar.
  3. Häll upp laxsoppan i soppskålar och servera med guacamole.