Saffranssemlor med lingongrädde

Saffranssemlor med lingongrädde
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Mia Öhrn
Mia Öhrn

Saffranssemlor med lingongrädde

17 ingredienser

1h 50 min

Saffranssemlor med kesella och lingongrädde. Prova den här smarriga varianten av semlor med smak av saffran och lingon.

- Receptet är beräknat till ca 12 stycken semlor.

Ingredienser

portioner

Till 12 semlor:

  • 75 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • 1 dl strösocker
  • 125 g (drygt 1 dl)
  • Kesella lätt
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 480 g vetemjöl [8 dl]
  • eller vetemjöl special
  • ägg, till pensling

Fyllning:

  • 200 g mandelmassa
  • 0,75 dl mjölk

Lingongrädde:

  • 3,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl lingonsylt
  • florsocker, till pudring

Gör så här

  1. Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma den lite. Smula ner jästen i en degbunke, häll över degspadet och rör tills jästen lösts upp.
  2. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel och rör ner i degspadet. Tillsätt även kesella, ägg, resten av sockret, salt och mjöl.
  3. Arbeta degen ordentligt, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter i en hushållsassistent. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem jämnt fördelade på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i cirka 30 minuter.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda en plåt i taget i mitten av ugnen på 200 grader tills de blivit gyllenbruna. Det tar 10–12 minuter. Låt svalna.
  6. Skär ett litet lock av varje bulle och riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt lite mjölk för att få en tjock smet. Fördela smeten i de urgröpta bullarna.
  7. Vispa grädden, blanda ner lingonsylten och spritsa eller lägg en klick lingongrädde på varje bulle. Stansa ut stjärnformar ur locken med ett pepparkaksmått, lägg stjärnorna på grädden och pudra med florsocker.