500 g valfria skaldjur t ex stora räkor, pilgrimsmusslor, calamares, räkor, blåmusslor, hummer, krabba
500 g spaghetti
3 gula lökar
3 klyftor vitlök
2 dl vitt vin
0,5 förp saffran
0,5 krm cayennepeppar
0,75 dl olivolja
1,2 kg tomat, skalade och urgröpta, eller 6 deciliter italiensk tomatsås på burk
8 sardellfiléer
1 tsk kapris
1 citron
1 apelsin
färska örter (basilika, dragon, persilja)
svartpeppar
Gör så här
Om färska tomater används, koka upp en stor kastrull med vatten. Skålla tomaterna snabbt, skala och kärna ur.
Börja med såsen: Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs i olivolja i en gryta med saffran. Tillsätt det vita vinet och tomaterna/tomatsåsen och låt småputtra i 20 minuter.
Grovhacka sardellerna, kaprisen och de färska örterna och lägg allt i tomatsåsen. Pressa även i saften av citronen och apelsinen. Salta och peppra.
Koka upp cirka 4 liter saltat vatten, lägg i spaghettin och sjud i 8-10 minuter. Häll av vattnet och blanda spaghettin med såsen.
Sätt ugnen på grillvärme. Ta fram skaldjuren och rensa bort alla dåliga skaldjur. Om musslor används, knacka på dem och släng de som inte sluter sig. Släng även de musslor som är mycket tyngre än de andra, de är antagligen bara fyllda med sand och lera. Lägg ut skaldjuren i en ugnsform.
Salta och peppra skaldjuren och krydda eventuellt med lite vitlök. Ugnsstek i grillvärme cirka 5 minuter. Avsluta med att pressa över citron.
Lägg upp pastan på stora fat och lägg skaldjuren ovanpå. Garnera med färska örter.