Höstlöv, rotfruktschips

Höstlöv, rotfruktschips
Foto: mattias kristiansson
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Höstlöv, rotfruktschips

5 ingredienser

Rotfruktschips på kålrot, sötpotatis och bakpotatis i form av höstlöv. Använd en termometer för bästa resultat.

Som höstbarn längtar jag varje år efter hösten och allt det där som andra klagar på. Jag älskar när isande vind letar sig in under vindjackan och tygskor effektivt suger upp kallt regnvatten. Jag älskar våt asfalt täckt av krispiga löv och paraplyer som inte har en suck att säga till om när det blåser upp till en mild orkan. Men mest av allt älskar jag att kunna sitta hemma i soffan och se på gamla filmer utan dåligt samvete. För när man ser på film måste man äta snacks och de här friterade ”höstlöven” gör hösten lättare att älska än någonsin.

Ingredienser

  • bakpotatis
  • sötpotatis
  • kålrot
  • 1 l neutral olja
  • salt

Gör så här

  1. Skiva rotfrukterna tunt, ca 1–2 mm. Skiva rotfrukterna tunt, ca 1–2 mm.Enklast gör du det med en mandolin, men en vass kniv och fast hand går också bra.
  2. Rita egna löv på ett papper.
  3. Klipp ut lövet och använd det som mall för att skära ut löv ur rotfruktsskivorna. De behöver inte vara helt perfekta, det är inte löven i naturen heller.
  4. När du har skurit ut alla löv så torkar du av dem med hushållspapper. De måste vara torra annars är det lätt att oljan börjar stänka när du ska fritera dem.
  5. Häll oljan i en fritös eller tjockbottnad kastrull och värm den till 160 grader (använd termometern).
  6. Häll ner ett gäng rotfruktslöv i taget och fritera tills de blir gyllenbruna och frasiga, ca 2–3 minuter.
  7. Ta upp dem med hjälp av en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  8. Salta och servera!