Glutenfri jordgubbstårta
Glutenfri jordgubbstårta
11 ingredienser
En klassisk sommartårta som smakar bäst med sommarens första jordgubbar en solig eftermiddag i trädgården. Fylld med rabarberkompott, jordgubbar och vispad grädde. Recept ur boken ”Nytt fikabröd- baka gott utan gluten”.
Ingredienser
Tårtbotten
- 4 ägg
- 180 g strösocker
- 150 g potatismjöl
- 1,5 tsk bakpulver
Fyllning
- 175 g rabarber
- 90 g strösocker
- 0,5 tsk vaniljsocker
- 300 g vispgrädde
- 100 g crème fraîche
- 1 l jordgubbar
- 100 g mandelspån
Gör så här
Botten
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt, det tar ca 5-7 minuter.
- Vispa i potatismjöl och bakpulver.
- Häll smeten i en form, ca 20-22 cm och grädda i 175 grader i 35-40 minuter. Låt svalna.
Fyllning
- Skala rabarbern och skiva den i 1 cm breda bitar.
- Lägg rabarber, socker och vaniljsocker i en kastrull och koka på låg värme tills rabarbern mjuknat.
- Mixa rabarbersmeten och sila den sedan.
- Dela tårtbotten i tre delar.
- Vispa grädden tillsammans med crème fraichen.
- Skiva hälften av jordgubbarna tunt och blanda dem med rabarberkompotten.
- Blanda jordgubbarna med hälften av grädden och fördela smeten på båda lagren.
- Täck tårtan med grädde och tryck fast flagad mandel kring kanterna.
- Lägg resterande jordgubbar på tårtan och spritsa eventuellt kanterna med grädde.