Torskrygg med krämig äggula

0 röster

Du behöver

Torskrygg

  • 4 bit torskrygg med skinn (à 160 g)
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk smör
  • salt
  • vitpeppar

Krämig äggula

  • 4 ägg

Pepparrotsås

  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 bit pepparrot (liten bit), skuren i småbitar
  • 2 msk matolja
  • 1 dl vitt vin
  • 4 dl musselbuljong
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk dill, hackad
  • salt
  • vitpeppar

Dillkokt potatis

  • 400 g delikatesspotatis
  • 6 dillkvistar
  • salt
  • 2 msk smör, att steka i

Gör så här

  1. Torskrygg
    Salta och peppra fisken på båda sidor.
  2. Stek fisken i varm panna på skinnsidan tills skinnet är gyllenbrunt och krispigt.
  3. Vänd och stek på köttsidan tills fisken är klar.
  4. Krämig äggula
    Löskoka äggen och ta bort all äggvita.
  5. Pepparrotsås
    Fräs schalottenlök, vitlök och pepparrot i lite matolja.
  6. Häll i vitvinet och musselbuljongen, reducera till hälften och tillsätt grädde och mjölk, reducera 1/3.
  7. Smaksätt med salt och peppar.
  8. Avsluta med den hackade dillen.
  9. Dillkokt potatis
    Koka potatisen i saltat vatten med dill tills den är genomkokt.
  10. Häll av vattnet och dela potatisen i hälften, stek dessa i lite smör tills de är gyllenbruna.
  11. Riv lite färsk pepparrot på toppen när det serveras.
19 januari 2012