Gustav Adolfsbakelse

Gustav Adolfsbakelse
Foto: TV4
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Gustav Adolfsbakelse

18 ingredienser

Fira Gustav Adolfsdagen den 6 november med en klassisk bakelse med hallontryffel och chokladmousse. Eller ät den närhelst du vill fira!

Ingredienser

portioner

Chokladbotten

  • 50 g smör, mjukt
  • 40 g strösocker
  • 50 g mörk choklad 70 %
  • 40 g ägg
  • 15 g vetemjöl

Hallontryffel

  • 40 g hallonpuré
  • 20 g osaltat smör
  • 30 g strösocker
  • 15 g grädde
  • 45 g mjölkchoklad
  • 45 g mörk choklad 70 %

Mjölkchokladmousse

  • 30 g grädde
  • 70 g mjölkchoklad
  • 25 g strösocker
  • 10 g vatten
  • 0,5 ägg [15 g]
  • 1 äggula [20 g]
  • 100 g grädde, lättvispad

Gör så här

  1. Chokladbotten
  2. Blandas i nämd ordning i blandare med vinge.
  3. Fylles i en kapselplåt (plåt med extra höga kanter runtom) och strykes jämn.
  4. Bakas i 200 grader cirka 10 minuter, låt svalna.

Hallontryffel

  1. Koka upp ingredienserna.
  2. Mixa blandningen slät med stavmixer.
  3. När tryffeln är 30 grader slås den över chokladbotten och sättes i frysen.

Mjölkchokladmousse

  1. Koka upp grädden och slå över den ljusa chokladen.
  2. Socker, vatten, ägg och äggula värms till 85 grader under ständig vispning.Vispa sedan äggvispet kallt.

Montering

  1. Blanda samman chokladblandningen, äggvispet och den lätt vispade grädden. Stryk sedan moussen slät i kapseln och frys sedan in på nytt.
  2. Skär sedan upp i bakelsestorlek.
  3. Dekorera med ett hallon och ät på Gustav Adolfsdagen.