Brysselkex, syltkakor, nötkakor
Brysselkex, syltkakor, nötkakor
14 ingredienser
Tre sorters småkakor på en grunddeg. Brysselkex rullade i apelsin-, kanel- och ingefärssocker. Nötkakor rullade i pistage. Enkla syltkakor med valfri sylt.
Ingredienser
Grunddeg
- 80 g florsocker
- 20 g vaniljsocker
- 300 g gårdsmör
- 400 g vetemjöl
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk ingefära
- 1 tsk kardemumma
Brysselkex
- 100 g rörsocker
- 0,5 apelsin, rasp av
- 1 msk malen kanel
- 1 msk ingefära
Syltkakor
- valfri god sylt
Nötkakor
- 100 g pistagenötter
- blandade nötter, (t ex valnötter eller mandel) (efter smak)
Gör så här
Grunddeg
- Ta fram smöret så det är rumstemperat. Blanda samtliga ingredienser till en smidig deg. Rulla ut till längder och ställ i kyl.
Brysselkex
- Blanda ett socker på råsocker, rasp av apelsin, kanel samt ingefära. Pensla sedan längderna med vatten och rulla i sockret. Skär kakorna i 0,5 cm tjocka skivor och baka i 190 grader, ca 10 minuter.
Syltkakor
- Skär kakorna i 0,5 cm tjocka skivor och lägg en klick valfri sylt i mitten. Baka i 190 grader, ca 10 minuter.
Nötkakor
- Mixa pistagemandel och pensla längderna med vatten och rulla i pistagemandeln. Toppa kakorna md lite valnötter, mandel och/eller andra nötter. Baka i 190 grader, ca 10 minuter.