Pannbiff med lök

Pannbiff med lök
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Pannbiff med lök

20 ingredienser

50 min

Klassiska, saftiga pannbiffar med smörstekt lök.

Ingredienser

portioner
  • 300 g nötfärs
  • 300 g blandfärs
  • 2 gula lökar
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning
  • 3 potatisar, kokta
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 1 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl vatten
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 msk japansk soja
  • salt
  • peppar
  • 2 gula lökar (stora)
  • smör, till stekning
  • strösocker (en nypa)
  • 4 port potatis, stekt eller kokt
  • pressgurka, till servering (eller asiagurka)
  • skysås, till servering

Gör så här

  1. Skala de medelstora lökarna. Riv en av lökarna och hacka den andra. Bryn den hackade löken i smör. Mosa de kokta potatisarna med en gaffel.
  2. Blanda gräddmjölken, ägget, den rivna och den frästa löken, potatisen, skorpmjölet och vatten i en bunke. Ställ åt sidan och låt svälla en stund.
  3. Blanda smeten med fräsen, kalvfond och soja. Salta och peppra och blanda ihop till en jämn smet.
  4. Skala de stora lökarna och skär dem i tunna skivor. Stek dem gyllenbruna i smör, pudra över en nypa socker och ställ åt sidan.
  5. Forma fyra stora, fina pannbiffar och stek dem sakta i smör och lite olja tills de är knaprigt gyllenbruna, 4-5 minuter på varje sida.
  6. Fräs samtidigt löken en gång till och lägg den sedan i ett tjockt lager ovanpå den färdigstekta biffen.