Lammstek med potatiskaka

johan hedberg

Lammstek med potatiskaka

11 ingredienser

Servera under påsken eller till söndagsmiddagen. Här är Johan Hedbergs recept på Lammstek med potatiskaka, avnjuts till fördel med en rödvinssås.

Ingredienser

portioner

Steken

  • 1 lammstek
  • 2 msk smör
  • 1 kvist rosmarin
  • 5 klyftor vitlök
  • salt
  • peppar

Potatiskaka

  • 50 g smör
  • 300 g fast potatis
  • 150 g rotselleri
  • 1 dl körvel
  • 1 dl ramslök (kan bytas ut mot vitlöksskott eller finhackad vitlöksklyfta) ×

Gör så här

  1. Lammsteken
  2. Sätt ugnen på 120 grader.
  3. Salta och peppra steken.
  4. Smält smöret i en het stekpanna tillsammans med vitlöksklyftorna och rosmarinen. När smöret tystnat bryner man steken runt om. Lägg den därefter på galler och ställ in i ugnen. Sätt en form under för att samla upp det som droppar ur steken.
  5. Låt gå i ugnen tills innertemperaturen är 55 grader. Det tar olika lång tid beroende på stekens storlek.
  6. Ta ut och låt vila cirka 20 minuter - inte inslagen i folie eftersom den då riskerar att bli för genomstekt.
  7. Potatiskakan
  8. Smält smöret. Sätt ugnen på 200 grader.
  9. Klä en liten form (0.5 l) med bakplåtspapper och låt papperet sticka upp lite så man kan vika det över formen längre fram. Pensla med det smälta smöret.
  10. Skala potatis och rotselleri. Hyvla i tunna skivor.
  11. Finhacka körvel och ramslök.
  12. Varva potatis och rotselleri (3 lager potatis, 1 lager rotselleri) i formen. Ett knep är att dela skivorna så de bildar halvmånar. Då får man raka kanter att sprida i formen.
  13. I ungefär vart fjärde lager har man på lite salt och peppar samt några nypor av örthacket. Man kan så klart även använda vitlök, timjan, en kryddig ost eller något annat att smaksätta med. Droppa även på lite av det smälta smöret med viss regelbundenhet. Inte så formen badar i smör utan mer ett par, tre droppar.
  14. När man når till cirka 0.5 cm under kanten på formen räcker det. Ställ in formen i mitten av ugnen.
  15. När den fått ordentligt med färg är den klar. Räkna med cirka 50 minuter.
  16. Ta ut formen, vik in bakplåtspappret över toppen och ställ på någon form av tyngd. Låt svalna.
  17. Vid servering stjälper man upp kakan och skär den i centimetertjocka bitar. Lägg bitarna i en form och ställ in i ugnen några minuter så de blir varma.