Bibimbap på entrecôte med chilipicklad gurka
Bibimbap på entrecôte med chilipicklad gurka
27 ingredienser
40 min
Bibimbap är kanske Koreas mest kända rätt och älskad runtom i världen. Här med chilipciklad gurka, sesammarinerade böngroddar och sesammarinerad spenat.
Bibimbap betyder ”rört ris” med många härligt goda smaker och konsistenser i samma skål som blandas. Äts gärna med sked. Eller med pinnar, om man föredrar det. Gott är det oavsett!
Gochujang, koreansk chilipaste kan ersättas med denna blandning:
1 msk sambal oelek
1 msk honung
1 msk misopaste
0,5 msk sesamolja
0,5 msk ljus soja
Dryckestips från Bengt Frithiofsson
1428 Singha , 5% ,Thailand , 16,20:- ( 3 )
1952 Mariestads Alkoholfri 0,5% , Sverige 10,90:- (5 )
Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser
- 200 g nötkött, i lövtunna skivor, t ex entrecôte
- 1,5 msk japansk soja
- 1 msk strösocker
- 2 tsk sesamolja
- 1 msk vitt vin
- 2 klyftor vitlök, rivna
- 5 cm purjolök, tunt skivad
- 4 dl koreanskt ris (eller japanskt ris)
- 20 rädisor, delade i kvartar
- 3 dl kimchi (hemgjord eller färdigköpt)
- 4 ägg
- gochujang (koreansk chilipasta)
Marinerad spenat
- 200 g färsk spenat
- 1 msk japansk soja
- 1 salladslök, fint skivad
- 1 msk sesamolja
- 1 msk rostade sesamfrön
Sesammarinerade böngroddar
- 150 g böngroddar (från mungbönor)
- 1,5 tsk salt
- 2 tsk sesamolja
- 2 tsk rostade sesamfrön
Chilipicklad gurka
- 1 gurka (stor)
- 2 salladslökar, fint skivade
- 1 tsk ättika
- 2 tsk strösocker
- 1 tsk salt
- 2 tsk koreanskt chilipulver
Gör så här
- Börja med att blanda marinaden och lägg sedan i köttet. Låt stå medan du gör de andra ingredienserna. Stek sedan köttet i stekpanna på hög värme.
- Koka riset enligt förpackningens anvisningar och förbered alla namul (marinerade grönsaker).
Sesammarinerad spenat
- Koka upp minst 2 liter vatten. Lägg spenaten ett durkslag och häll det kokande vattnet över. Skölj sedan med kallt vatten och krama ur ordentligt. Blanda med övriga ingredienser.
Sesammarinerade groddar
- Lägg böngroddarna i en bunke. Koka upp 2 liter vatten och häll över böngroddarna. Häll genast av och skölj sedan groddarna med iskallt vatten. Låt rinna av väl i durkslag. Blanda groddarna med sesamolja, salt och sesamfrön.
Chilipicklad gurka
- Blada ättika, socker, salt och koreansk chilipulver. Skiva gurka i tunna skivor, gärna på en mandolin. Blanda med salladslök och den sötsyrliga blandningen. Lägg i en bunke och placera något tungt ovanpå, tex ett litet fat med en stenmortel på. Låt stå 20 minuter i kylen och häll av överflödig vätska innan servering.
- Stek äggen på endast en sida.
Servering
- Lägg riset i botten på 4 vida, djupa skålar. Lägg sedan alla namul, kimchi och kött var för sig på riset. Avsluta med att lägga ett stekt ägg ovanpå . Servera med gochujang - koreansk chilipaste, som var och en tillsätter efter smak. Rör runt och njut!