Julig kladdkaka

29 röster
Julig kladdkaka
Foto: Frida Wismar

Kladdkakan är allas hemliga favorit och kommer aldrig att bli omodern. /Jacob
Just den här finns i Familjens hälsokokbok.

Receptet ger 8-10 bitar.

Läs mer om Familjens hälsokokbok.


Visa mer

Du behöver

Kaka

  • 2 dl rårörsocker
  • 2 dl dinkelmjöl
  • 2 msk pepparkakskrydda
  • 0,5 krm salt, ca 0.5 krm
  • 125 g smör
  • 2 ägg
  • 2 msk snabbkaffe
  • 1 msk mörk sirap
  • Råsocker till formen

Saffransgrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 0.5–1 pkt saffran, efter smak
  • 2 tsk citronsaft
  • florsocker

Gör så här

  1. Kaka
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda socker, mjöl och pepparkakskryddan i en skål.
  3. Smörj en form (gärna med löstagbar kant) om ca 24 cm och strö i råsocker.
  4. Smält smöret och rör ner äggen, samt tillsätt snabbkaffe och sirap. Vispa ej!
  5. Vänd snabbt ner smörsmeten i de torra ingredienserna och rör om försiktigt.
  6. Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 14–17 minuter.
  7. Håll koll på kakan, den är klar när smeten precis "stannat".
  8. Ta ut kakan från ugnen och kyl ner den direkt i frysen ca 20 minuter – då blir den lätt att skära upp och blir perfekt kladdig.
  9. Saffransgrädde
    Vispa grädden och tillsätt saffran och citronsaft.
  10. Pudra florsocker på kakan och servera!
4 november 2010
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept