Julig kladdkaka
Julig kladdkaka
13 ingredienser
Kladdkakan är allas hemliga favorit och kommer aldrig att bli omodern. /Jacob
Just den här finns i Familjens hälsokokbok.
Receptet ger 8-10 bitar.
Ingredienser
Kaka
- 2 dl rörsocker
- 2 dl dinkelmjöl
- 2 msk pepparkakskrydda
- 0,5 krm salt
- 125 g smör
- 2 ägg
- 2 msk snabbkaffepulver
- 1 msk mörk sirap
- rörsocker, till formen
Saffransgrädde
- 3 dl vispgrädde
- 0,5-1 förp saffran (efter smak)
- 2 tsk citron, saft
- florsocker
Gör så här
Kaka
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda socker, mjöl och pepparkakskryddan i en skål.
- Smörj en form (gärna med löstagbar kant) om ca 24 cm och strö i råsocker.
- Smält smöret och rör ner äggen, samt tillsätt snabbkaffe och sirap. Vispa ej!
- Vänd snabbt ner smörsmeten i de torra ingredienserna och rör om försiktigt.
- Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 14–17 minuter.
- Håll koll på kakan, den är klar när smeten precis "stannat".
- Ta ut kakan från ugnen och kyl ner den direkt i frysen ca 20 minuter – då blir den lätt att skära upp och blir perfekt kladdig.
Saffransgrädde
- Vispa grädden och tillsätt saffran och citronsaft.
- Pudra florsocker på kakan och servera!