Oxfärsbiffar med enbär och timjan
Oxfärsbiffar med enbär och timjan
17 ingredienser
En finare vardagsrätt, med läckra råvaror och klassiska husmanstillbehör som löksky och stompade rotfrukter
Ingredienser
- 600 g nötfärs, finmald
- 0,5 dl ströbröd
- 1 dl mjölk
- salt
- 1 ägg
- 30 blad timjan
- 1 tsk rostade stötta enbär
- 0,5 gul lök
- 2 rödlökar
- 1 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 300 g mjölig potatis
- 200 g morot
- 200 g persiljerot
- 50 g smör
- salt
- peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 150 grader. Blanda ströbröd med mjölk. Lägg färsen i en bunke, strö på salt och rör i färsen en liten stund så att det blandar sig ordentligt. Tillsätt ägget och rör i färsen tills det blir en klump. Tillsätt ströbrödet, timjan, enbär, peppar och skalad finhackad lök.
- Forma 8 jämnstora biffar och bryn dem gyllenbruna i smör runt om i en panna. Lägg dem i en ugnssäker form.
- Skala och strimla rödlöken, stek den i fettet som blev kvar i pannan efter biffarna. Tillsätt grädde och mjölk smaka av med salt och peppar. Låt såsen koka ner så att det blir en simmigare tjockare konsistens.
- Skala potatis, morötter och persiljerötter, skär dem i bitar. Koka rotfrukterna i lättsaltat vatten i cirka 20 minuter. Häll av vattnet och låt rotfrukterna ”ånga av” i cirka 1 minut. Mosa rotfrukterna med en gaffel och rör i det rumstempererade smöret. Stek biffarna klara mitt i ugnen i cirka 10 min eller tills innertemperaturen är 65 grader. Sjud lökskyn i ett par minuter. Servera biffarna med löksky och stompade rotfrukter.