Grönkålspaj med valnötter

Grönkålspaj med valnötter

13

12 ingredienser

Pajen finns inte på julbordet men ofta som ett lunchtillbehör till julskinkan, fårfiolen eller den rökta laxen någon mellandag.

Ingredienser

portioner

Grönkålspaj med valnötter

  • 300 g grönkål
  • 75 g smör, kallt
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,75 dl kvarg
  • 3 rödlökar
  • 1 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 ägg
  • 3 dl mellangrädde
  • 2 dl cheddarost, riven
  • 1 dl valnötter, grovt hackade

Gör så här

  1. Grönkålspaj med valnötter
    Skär smöret i bitar och hacka ihop med mjölet. Tillsätt kesella och arbeta ihop en deg.
  2. Tryck ut den i en pajform, ungefär 24 cm i diameter. Nagga med gaffel och låt vila kallt i cirka 30 minuter. Värm ugnen till 200°. Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter.
  3. Grovhacka grönkålen och koka några minuter i lättsaltat vatten. Låt den rinna av. Skala och skiva löken. Fräs lök och grönkål i en skvätt olja i en stor stekpanna. Salta och peppra.
  4. Vispa ihop ägg och grädde, fördela grönkålsblandningen och osten i pajskalet och häll över äggstanningen. Strö över valnötter. Grädda i nedre delen av ugnen i 25–30 minuter.