Chokladtårta med lakritsfyllning
Chokladtårta med lakritsfyllning
21 ingredienser
Choklad- och lakritstårta signerad vinnaren av Hela Sverige bakar 2013, Caroline Ahlqvist.
Se Caroline Ahlqvist laga receptet

Ingredienser
Botten
- 5 dl vetemjöl
- 5 dl strösocker
- 2 dl kakao
- 2 tsk bakpulver
- 1,5 tsk bikarbonat
- 2 tsk salt
- 2 tsk vaniljpulver
- 2,5 dl gammaldags mjölk
- 1 dl neutral olja
- 2 ägg
- 2,5 dl vatten, kokande
Fyllning
- 350 g smör, rumsvarmt
- 4 msk lakritspulver
- 1,5 tsk salmiaksalt
- 8 dl florsocker
- 2 msk mjölk
Chokladsmörkräm
- 300 g smör, rumsvarmt
- 1,5 dl kakao
- 9 dl florsocker
- 1 dl mjölk
- 2 tsk vaniljsocker
Gör så här
- Blanda ihop vetemjöl, socker, kakao, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljpulver i en bunke.
- Tillsätt mjölk, olja och ägg. Vispa på högsta effekt tills allt gått ihop.
- Koka upp vattnet och tillsätt försiktigt under lugn vispning. Öka successivt farten och avsluta med att vispa på högsta effekt i 1 min så det kommer in luft i smeten.
- Fyll två smorda formar med löstagbar kant, ca 22 cm diameter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formarna.
- Grädda mitt i ugnen ca 35-40 min i 180 grader. Stick ner en tandpetare i mitten och känn att den är torr. Låt dom svalna något i formarna innan du tar ut dom för att svalna helt under handdukar.
Fyllning
- Vispa smör vitt och pösigt i hög hastighet. Tillsätt resten av ingredienserna och fortsätt vispa på hög effekt!
- Dela bottnarna i två lager så du får totalt 4 bottnar. Bred fyllning på 3 lager.
Chokladsmörkräm
- Vispa smöret mjukt och fluffigt och sikta ner kakao, florsocker och vaniljsocker. Blanda.
- Tillsätt mjölken och vispa fluffigt. Spritsa rosor över hela tårtan så den täcks.