Anettes saffranspannkaka

Anettes saffranspannkaka
Anette Rosvall
Anette Rosvall

Anettes saffranspannkaka

16 ingredienser

Tvättäkta gotländsk saffranspannkaka ska enligt sed och ordning innehålla fjorton ingrendienser. Sju från ön, sju från fjärran. Vi vill ju inte vara sämre, så denna urgoda saffranspannkaka är som den bör på alla tänkbara sätt. Njut med sylt och vispad grädde.

Ingredienser

Saffranspannkaka

  • 3 dl rundkornigt ris
  • 6 dl vatten
  • 10 dl mjölk
  • 2 msk strösocker
  • 6 dl vispgrädde
  • 200 g sötmandel
  • 2 tsk salt
  • 6 msk honung
  • 4 förp saffran
  • 3 bittermandel
  • 4 msk smör
  • 2 tsk kardemumma, stött
  • 2 krm malen kanel
  • 6 ägg

Till servering

  • grädde, vispad
  • Hallonsylt (eller salmbärssylt)

Gör så här

Saffranspannkaka

  1. Koka riset i vattnet i 5 minuter. Tillsätt mjölken och låt koka i ytterligare 5 minuter. Ner med sockret och grädde, låt koka i ytterligare 10 minuter.
  2. Rör ned skållad och hackad mandel, salt, honung, stött saffran, riven bittermandel, smör, kanel och kardemumma i den lösa gröten.
  3. Vispa upp äggen och blanda ner i alltihopa.
  4. Häll din gröt i smord långpanna. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter. Servera med salmbärssylt eller hallonsylt och vispad grädde!