Kubba

Foto: Jens Nordström
Kubba
18 ingredienser
Små friterade knyten. Fyll dem med köttfärs eller svamp.
Ingredienser
Deg
- 750 g ris
- 1 ägg
- 2 tsk gurkmeja
- 2 tsk kummin
- 1 tsk salt
- vatten
- ca 1 l olja, till fritering
Köttfyllning
- 500 g köttfärs
- 2 gula lökar
- 0,5 knippe färsk bladpersilja
- kryddor (valfria)
Vegetarisk fyllning
- 5 svampar
- 1 gul lök
- 250 g ärtor
- 0,5 knippe färsk bladpersilja
Till servering
- grönsallad
- saltgurka
- yoghurtsås, kall
Gör så här
- Koka riset och låt det kallna.
- Blanda ägg och kryddor med riset och knåda riset till en deg.
Fyllningar
- Fräs lök, köttfärs och krydda.
- Blanda i bladpersiljan.
- Till den vegetariska blandas svamp och kök som fräses.
- Blanda i ärtor och bladpersilja.
- Låt fyllningarna svalna.
Kubba
- Tag degen och forma till en liten boll.
- Gör försiktigt ett hål i degen och lägg i fyllningen.
- Förslut öppningen med lite deg.
- Fritera kubben i cirka 10 minuter tills den fått fin brun färg.
- Servera med grönsallad, saltgurka och en kall yoghurtsås!