Calvadosflamberade äpplen med färskostcrème

Dessert till nyår - calvadosflamberade äpplen med färskostkräm
Foto: Tv4
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018

Calvadosflamberade äpplen med färskostcrème

39

6 steg att laga

12 ingredienser

40 m

Dessert i säsong! Thomas trollar med smaker och texturer och skapar en helt fantastisk dessert som passar perfekt till nyårsafton. 

Ingredienser

portioner4 portioner

Calvadosflamberat äpple

  • 4 äpple
  • 50 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl calvados
  • 1 citron

Färskostcrème

  • 3 dl färskost
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl strösocker

Krispig jordärtsskocka

  • 6 jordärtskocka
  • 5 dl matolja (eller frityrolja)

garnityr

  • 1 kruka färsk körvel
  • 4 maräng

Gör så här

  1. Flamberat äpple
    Skala äpplena och skär ner dem i mindre bitar. Smält sockret i en panna tills det börjar karamelliseras. Lägg i äpplena och vänd runt i dem i pannan. Lägg smöret i pannan.
  2. Slå på calvadosen när smöret smält och kokat in i äpplena. Tänd på spriten med en tändare och vänta tills elden lagt sig, smaka då av med zest och juice av citron.
  3. Färskostcrème
    Blanda alla ingredienser i en bunke. Vispa tills det tjocknat men fortfarande är rinnigt.
  4. Lägg äpplen i botten av en skål. Toppa med färskostcrème och ställ in i kylen till servering.
  5. Krispig jordärtskocka
    Värm oljan till 160 grader. Hyvla jordärtskockan tunt. Lägg i lite av jordärtskockorna och fritera tills de är gyllenbruna och lyft upp den på en tallrik med papper. Se till att röra omkring lite i skockorna medans de friteras, då får de en jämn yta. Krydda med salt.
  6. Servering
    Ta ut desserten och toppa den med jordärtskockan, körvel och riven maräng precis innan servering.