Nudelsoppa med kålrot och svamp

koket.se
Nudelsoppa med kålrot och svamp
Foto: TV4
Paul Svensson profilbild
Paul Svensson profilbild

Nudelsoppa med kålrot och svamp

11 ingredienser

45 min

Paul skapar magi med grönsaker, i det här receptet är det kålroten som får spela huvudrollen tillsammans med japanska smaksättare. En god grön middag i säsong!

Ingredienser

portioner
  • 1 kålrot (à ca 600 g)
  • 1 förp udonnudlar (à ca 250 g)
  • 100 g champinjoner
  • 4 cm färsk ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 umamibuljongtärning
  • 0,5 dl japansk soja
  • 4 msk honung
  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 1 förp silkestofu (à 350 g)
  • 1 kruka färsk koriander

Gör så här

  1. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
  2. Skrubba kålroten noga. Hyvla den tunt på mandolin eller i skär i tunna skivor med kniv. Skär bort kanterna (lägg åt sidan) och skär sedan jämna och fina strimlor av resten, tänk att de ska vara i ungefär samma storlek som nudlarna.
  3. Skär kanterna i mindre bitar och koka dem i saltat vatten 1-2 minuter. Ta upp och lägg åt sidan.
  4. Lägg i kålrotsstrimlorna och låt dem koka 1-2 minuter. Ta upp med hålslev och lägg i en skål vid sidan om för att ånga av.
  5. Koka sedan nudlarna i samma kastrull, se koktid på förpackningen. Lyft upp med hålslev och skölj dem i kallt vatten i ett durkslag.
  6. Tillsätt buljongtärningar till kastrullen samt riven ingefära och riven vitlök. Låt sjuda ett par minuter.
  7. Koka upp soja, honung, ättika och 1 dl vatten till en lag i en mindre kastrull.
  8. Skär tofun i tärningar och lägg i en skål. Häll lagen med sojan över tofun. Låt stå ett par minuter.
  9. Hacka kålrotskanterna fint. Skär champinjonerna i tunna skivor.
  10. Smaka upp buljongen med tofulagen och ev lite mer soja
  11. Fördela nudlar, kålrot, skivad svamp och tofu i skålar. Toppa med finhackad kålrot och sesamfrön. Koka upp buljongen och slå över nudlar och kål. Garnera med koriander.