Skala lök, morot och selleri till buljongen. Koka upp 1 1/2 liter vatten, lagerblad och timjan och lägg i köttet när det kokar häftigt. Låt koka upp igen och sänk värmen. Lägg i grönsakerna, persiljeknippan, peppar och 1 1/2 tsk salt, lägg på lock och sjud på svag värme i 1 1/2 timme. Ta upp det färdigkokta köttet och linda in det i folie så att det håller sig varmt. Sila buljongen och släng bort de kokta grönsakerna.
Skala svartrötterna och skär dem i ca 5 cm långa bitar. Lägg skivorna i citronvatten. Ansa morötterna och skala och skär majrovorna i centimetertjocka skivor. Koka upp buljongen, lägg i de iordninggjorda rotsakerna och koka dem mjuka i ca 15 minuter. Ta upp och håll varma.
Koka ihop buljongen till 1 liter. Fräs smör och vetemjöl utan att det tar färg. Spä sedan under vispning med drygt hälften av buljongen. Låt sjuda i 5-6 minuter och smaksätt sedan med pepparrot, salt och nymalen peppar. Den andra delen av buljongen bjuder du som förrätt i separat skål.