Vichyssoise

Vichyssoise
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Norbert Lang KK2023
Norbert Lang KK2023

Vichyssoise

12 ingredienser

30 min

Vichyssoise är potatis- och purjolökssoppa. Tryffelolja är en utmärkt smaksättning på soppor och pastor. Den ger en tyngd till smaken som är svår att få på något annat sätt. Om man har tillgång till färsk tryffel är det extra bra.

Ingredienser

portioner
  • 2 purjolökar
  • 1 schalottenlök
  • 30 g smör
  • 150 g mandelpotatis
  • 5 dl hönsbuljong (eller kalvbuljong)
  • 2 dl vitt vin
  • 10,5 dl grädde
  • salt
  • peppar
  • muskot
  • 5 droppar tryffelolja
  • ev 20 g färsk tryffel

Gör så här

  1. Strimla det vita på purjolökarna, hacka schalottenlöken och skala och tärna potatisen. Fräs allt i smöret i en stekpanna.
  2. Häll på buljongen, vitvinet och grädden, låt koka sakta tills potatisen är mjuk.
  3. Smaka av med salt, peppar och några droppar tryffelolja. Riv eventuellt också i den färska tryffeln. Låt soppan stå under lock (utan att värma den ytterligare) i några minuter så att tryffelsmaken mognar.