Nils Emils lammgryta

Nils Emils lammgryta
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Nils Emil Ahlin
Nils Emil Ahlin

Nils Emils lammgryta

97

4 steg att laga

14 ingredienser

45 min

En mustig lammgryta som passar fint när man vill ha något som värmer i magen.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 1 kg grytbitar av benfritt lammkött
  • 2 msk smör (eller margarin)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 200 g karljohansvamp (eller trattkantareller)
  • 1 morot
  • 4 dl buljong
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk rönnbärsgelé
  • salt
  • svartpeppar
  • 3 msk persilja, hackad

Gör så här

  1. Skär köttet i 2 cm stora tärningar. Bryn köttet i en stekpanna, krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en gryta.
  2. Skala och hacka löken. Dela svampen i mindre bitar och skala och tärna moroten. Bryn lök och svamp, lägg över i grytan. Lägg i morot och häll över buljong. Låt småkoka ca 30 min eller tills köttet känns mört.
  3. Sila av skyn och håll resten varmt. Koka samman skyn till ca 4 dl. Blanda mjölet med grädden och red av skyn. Låt såsen koka några minuter. Lägg i gelén.
  4. Häll såsen över köttet och de övriga ingredienserna. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Strö över persiljan strax innan servering.